Τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την γονιδιακή επεξεργασία την ερχόμενη Τρίτη (16 Ιανουαρίου), την ώρα που οι ειδικοί στο Συμβούλιο προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα θολά σημεία στη νομοθεσία και οι ΜΚΟ διαμαρτύρονται στους δρόμους των Βρυξελλών. Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες

για τους καινοτόμους τύπους γονιδιακά επεξεργασμένων φυτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εμπίπτουν στο πιο περιοριστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι απαιτήσεις της οδηγίας για τους ΓΤΟ – η οποία χρονολογείται από το 1999 – δεν είναι προσαρμοσμένες στις νέες τεχνικές οι οποίες μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες και ακριβείς τροποποιήσεις των γονιδιωμάτων των φυτών (NGT), για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς τους.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η ανθεκτικότητα στα παράσιτα, η οποία, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, θα συνέβαλε στην μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων.

Η κεντροδεξιά ευρωβουλευτής Jessica Polfjärd, εισηγήτρια του φακέλου, προσπαθεί να εξασφαλίσει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια πρώτη προσπάθεια έπεσε στο κενό χθες Πέμπτη και μια νέα συνάντηση με τους σκιώδεις εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη (16 Ιανουαρίου).

Στόχος της Polfjärd είναι το σχέδιο έκθεσης να εγκριθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων σημείων είναι οι απαιτήσεις επισήμανσης για τα προϊόντα NGT και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), πράγμα το οποίο θα κτοχυρωνόταν σύμφωνα με τους κανόνες για τους ΓΤΟ.

Τα δύο αυτά θέματα είναι αυτά που έχουν προκαλέσει και διαπληκτισμούς και μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτές τις μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή (11-12 Ιανουαρίου), συνεδριάζουν επίσης οι «ομάδες εργασίας» του Συμβουλίου, που αποτελούνται από εμπειρογνώμονες πάνω στο θέμα.

Διαμάχη για τα επιστημονικά στοιχεία

Αρκετές ομάδες αγροτών και καταναλωτών συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το Ευρωκοινοβούλιο για να ζητήσουν τον τερματισμό των εργασιών για τον κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT), μαζί με αριστερούς ευρωβουλευτές.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους επικαλέστηκαν μια γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο από τη γαλλική υγειονομική αρχή (ANSES). Αυτή ανέφερε ότι τα κριτήρια της Κομισιόν για την κατηγοριοποίηση των NGT στερούνται επιστημονικής βάσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κανόνες για τα φυτά που έχουν υποστεί νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) θα πρέπει να ακολουθούν μια διπλή πορεία. Τα φυτά που δεν διακρίνονται από εκείνα που προέρχονται από συμβατική αναπαραγωγή (κατηγορία 1) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα αντίστοιχα συμβατικά φυτά, ενώ εκείνα με πιο «πολύπλοκες τροποποιήσεις» (κατηγορία 2) θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες.

Οι διαδηλωτές αναφέρονται στα ευρήματα της ANSES για να υποστηρίξουν ότι όλες οι γενετικές τροποποιήσεις θα πρέπει να επανεξετάζονται ώστε να αξιολογείται η ασφάλεια της καλλιέργειας και ζήτησαν το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν τρόφιμα που δεν υπόκεινται σε γονιδιακή επεξεργασία.

Ο ευρωβουλευτής Christophe Cleargeau, επικεφαλής των σοσιαλιστών στους αγροτικούς νόμους, έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα επιστημονικά στοιχεία.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος ολόκληρου του κανονισμού καταρρέει», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη. «Αυτή η υψηλού επιπέδου επιστημονική γνωμοδότηση (…) πρέπει να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση ολόκληρου του κειμένου», πρόσθεσε.

Ο Clergeau, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διαδήλωση, κατηγόρησε την Polfjärd ότι απορρίπτει τα συμπεράσματα της ANSES, λέγοντας ότι «ούτε εργάζεται ούτε απαντά» στις εκκλήσεις των επιστημόνων και της κοινωνίας των πολιτών να αναθεωρήσει την πρότασή της.

euractiv.gr