Εύκολη κατά τα φαινόμενα θα είναι η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι αμερικανικές πετρελαϊκές από τον τυφώνα «Γουσταύο», κάτι που σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες συνέχισε και χθες να ωθεί πτωτικά τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Τις απογευματινές ώρες, η τιμή στην αγορά της Νέας Υόρκης κινούνταν στα επίπεδα των 107,5 δολαρίων το βαρέλι

Εύκολη κατά τα φαινόμενα θα είναι η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι αμερικανικές πετρελαϊκές από τον τυφώνα «Γουσταύο», κάτι που σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες συνέχισε και χθες να ωθεί πτωτικά τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Τις απογευματινές ώρες, η τιμή στην αγορά της Νέας Υόρκης κινούνταν στα επίπεδα των 107,5 δολαρίων το βαρέλι, μειωμένη περισσότερο από 2 δολάρια σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο. Παρόμοια συμπεριφορά είχε και η τιμή του Brent στο Λονδίνο, η οποία διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 106,5 δολάρια.

Συνολικά, οι τιμές του αργού έχουν απολέσει περισσότερα από 7 δολάρια από την Παρασκευή, όταν οι φόβοι για επανάληψη του προ τριετίας «φαινομένου Κατρίνα» στον Κόλπο του Μεξικού ήταν ακόμα έντονοι. Οι πρώτοι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής δείχνουν πως οι ζημίες υπήρξαν εντέλει μικρές, ενόσω 13 διυλιστήρια παρέμεναν και χθες κλειστά και η παραγωγή που είχε διακοπεί ενόψει του τυφώνα κρίνεται πως θα χρειαστεί ίσως και δύο εβδομάδες για να αποκατασταθεί.

Η απώλεια 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, τα οποία παράγει ο Κόλπος του Μεξικού, και του 95,4% της παραγωγής φυσικού αερίου της περιοχής ώθησαν αργά προχθές το βράδυ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δεσμευθεί σε άνοιγμα των στρατηγικών αποθεμάτων αργού της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα της Citgo Petroleum για αποδέσμευση 250.000 βαρελιών αργού από τα στρατηγικά αποθέματα. Η εταιρεία, ιδιοκτησίας της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, φέρεται να είναι προς το παρόν η μόνη που διατύπωσε τέτοιο αίτημα. Το πετρέλαιο προορίζεται για το διυλιστήριό της στη Λουιζιάνα. Ωστόσο, τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες, οι Exxon Mobil και Shell, εξετάζουν τις ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και έχουν ανακοινώσει ότι θα ζητήσουν μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων, αν χρειαστεί.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αδυναμία του πετρελαίου να καταγράψει ράλι ενόψει ενός τόσο καταστροφικού -όπως αναμενόταν- τυφώνα είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει καταλάβει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 40 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων της 11ης Ιουλίου, καθώς η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κόσμο και διαβρώνει τη ζήτηση. Ενόψει της συνόδου του στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, δήλωνε χθες ότι η ανάκαμψη του δολαρίου θα επιφέρει παράταση στην πτωτική πορεία των τιμών και η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση ώς και κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2009.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/09/2008)