Η Γερμανία εγκατέστησε 3567MW χερσαίας αιολικής ισχύος το 2023, που παράγεται από 745 ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την BWE και την VDMA Power Systems. Τα 3,5GW ισχύος που προστέθηκαν το 2023, υπερβαίνουν τις προβλέψεις των δύο αυτών ενώσεων και είναι περισσότερα από το σύνολο του 2022 των 2,4GW.

 

Η Deutsche WindGuard συνέταξε τα στοιχεία για λογαριασμό των δύο ενώσεων. Σήμερα, η Γερμανία διαθέτει 61GW εγκατεστημένης χερσαίας αιολικής ισχύος.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας BWE Barbel Heidebroek δήλωσε: "Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που έχει αιολική ενέργεια: "Πέρυσι, είδαμε αριθμούς ρεκόρ όσον αφορά τις νέες άδειες καθώς και τις αναθέσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων πρέπει τώρα να συσπειρωθούν προκειμένου να παγιώσουν αυτές τις θετικές εξελίξεις. Η συνολική επιτυχής επανεκκίνηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απάντηση σε εξωτερικές κρίσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νομικό πλαίσιο που να δημιουργεί σαφήνεια και προβλεψιμότητα μακροπρόθεσμα, ακόμη και πέραν αυτής της νομοθετικής περιόδου. Τότε ο κλάδος της αιολικής ενέργειας θα μπορέσει να αναπτύξει πλήρως το δυναμικό του ως κινητήριος οικονομικός τομέας, να διασφαλίσει θέσεις εργασίας στη Γερμανία και να συμβάλει σε έναν ασφαλή και καθαρό ενεργειακό εφοδιασμό".

Οι ενώσεις ζητούν την ταχεία εφαρμογή περαιτέρω μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την επιτάχυνση της επέκτασης της αιολικής ενέργειας.

Ο Heidebroek πρόσθεσε: "Τον Νοέμβριο του 2023, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Επιτάχυνσης.