Με το βαρέλι το αργό να διαπραγματεύεται στα $ 109.4 για την ποικιλία WTI αργά χθες το βράδυ στο ΝΥΜΜΕΧ της Ν. Υόρκης, και το Brent για παραδόσεις Οκτωβρίου να έχει κλείσει στα $ 107.93, φαίνεται ότι σταμάτησε η προσωρινά ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Με το βαρέλι το αργό να διαπραγματεύεται στα $ 109.4 για την ποικιλία WTI αργά χθες το βράδυ στο ΝΥΜΜΕΧ  της Ν. Υόρκης, και το Brent για παραδόσεις Οκτωβρίου να έχει κλείσει στα $ 107.93, φαίνεται ότι σταμάτησε η προσωρινά ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Παρά το γεγονός ότι το πέρασμα του τυφώνα «Γουσταύου» από τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ δεν ήτο τελικά αναίμακτο, αφού 95% της παραγωγής πετρελαίου και του διυλιστικού δυναμικού της περιοχής είναι εκτός λειτουργίας, και με το Strategic Oil Reserve της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης να έχει ενεργοποιηθεί, αυτό που επηρέασε τις διεθνείς αγορές  ήσαν τα μηνύματα που στέλνονται από τον OPEC και ομιλούν για επικείμενη απόφαση μείωσης της παραγωγής που αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του καρτέλ στην Βιέννη την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου του Ιράν κ. Gholam Hossein Nozar «η αγορά δείχνει ότι είναι υπερτροφοδοτούμενη. Η προμήθεια πετρελαίου πρέπει να συμβαδίζει με την ζήτηση και άρα ο έλεγχος της σημερινής υπερπαραγωγής του OPEC είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και πρέπει να συζητηθεί άμεσα». Είναι γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες η παραγωγή του OPEC έχει αυξηθεί αισθητά στα 32,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν 1,0 εκατ. βαρέλια πάνω από την παραγωγή του Μαΐου, κυρίως λόγω μεγαλύτερης άντλησης από την Σ. Αραβία αλλά και από το Ιράν και το Ιράκ, που έσπευσαν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σ. Αραβία, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης, έφθασε την παραγωγή της στα 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.

Όμως με τις διεθνείς τιμές να έχουν σχεδόν καταρρεύσει από το επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών στα $ 147.27 το βαρέλι στις 11 Ιουλίου εφέτος, στα $ 105.40 την περασμένη Δευτέρα, οι φωνές στους κόλπους του OPEC που ομιλούν πλέον ανοικτά για την ανάγκη άμεσης μείωσης έχουν πολλαπλασιαστεί. Η δε εντυπωσιακή ενίσχυση του δολαρίου έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων, και ιδιαίτερα του ευρώ, τους τελευταίους δύο μήνες, δεν έχει σταθεί αρκετή για να καθησυχάσει τους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται ότι εάν συνεχισθεί η παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, οι διεθνείς τιμές οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση. Μάλιστα δεν είναι ολίγοι οι αναλυτές που ομιλούν για ένα νέο επίπεδο στήριξης στην ζώνη των $ 70 με $ 80 το βαρέλι.

Ορισμένοι παρατηρητές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου δεν χάνουν ευκαιρία να μνημονεύουν τον Adam Smith ο οποίος ως γνωστόν στην διατριβή του περί αγορών ξεχώριζε «τις τιμές», που διαμορφώνουν οι αγορές από τις «φυσικές» τιμές που στην πραγματικότητα αξίζει ένα προϊόν. «Η υψηλή ζήτηση μπορεί να κρατά αυτές τις δύο τιμές σε απόσταση σύμφωνα με το μέγεθος της έλλειψης ή τον πλούτο των ανταγωνιστών» Με δεδομένη την συνεχιζόμενη υψηλή σχετικά ζήτηση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, (όπου αυτή δεν έχει ακόμα καταρρεύσει όπως φαντάζονται ορισμένοι, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) αφού σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΑ αυτή κινείται κατά 0,8 εκατ. βαρέλια πιο υψηλά από πέρυσι, έχοντας διαμορφωθεί στα 86,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και την υψηλή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (όχι μόνο στην Ευρώπη, ΗΠΑ αλλά και την Ασία), η απόσταση του Adam Smith  δεν δείχνει να μειώνεται σύντομα. Η δε μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν σημαίνει αυτομάτως μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, όπως δείχνουν ιστορικά στοιχεία από την διαχρονική πορεία ενός μάλλον ανελαστικού προϊόντος.