Mε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, χαιρετίζει την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, ένα σημαντικό ορόσημο για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την εμβάθυνση της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ και την απανθρακοποίηση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

καθώς και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ένταξη της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του CESEC που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικα η κα Σδούκου: "Ήταν μεγάλη μας χαρά, του υπουργού και δική μου, να φιλοξενήσουμε σήμερα στην Αθήνα, την υπουργική σύνοδο για την Ενεργειακή συνδεσιμότητα Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης (CESEC), με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ενέργειας.

Ήταν η πρώτη σύνοδος μετά τoν πόλεμο στην Ουκρανία και για το λόγο αυτό πολύ σημαντική για τις νέες συνεργασίες που εξελίσσονται καθώς οι χώρες της Ευρώπης ενισχύουν την ενεργειακή τους αυτονομία και απεξάρτησή τους από το ρώσικο φυσικό αέριο και επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση.

Στη σύνοδο, οι συμμετέχοντες υπουργοί, εγκρίναμε το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης με τα έργα προτεραιότητας για ΑΠΕ, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο,υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ -με έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία για πράσινα projects κατασκευής νέων δικτύων και την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, ώστε να έχουμε αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Η Σύνοδος ήταν ακόμα ευκαιρία για την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. Ειδικότερα: υπογράψαμε τη συμφωνία για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας. υπογράψαμε το μνημόνιο με τη Βουλγαρία και την Ρουμανία για τη συνεργασία στα Υπεράκτια Αιολικά, είχαμε την υπογραφή της συμφωνίας για τον Κάθετο Διάδρομο που θα ενώσει τα συστήματα φυσικού αερίου 8 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και την εκδήλωση για τα εγκαίνια της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας."