Μειώθηκε το 2007 η κερδοφορία των εταιρειών πετρελαίου, καθώς η αύξηση του κόστους επέφερε πλήγμα στα κέρδη από την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μειώθηκε το 2007 η κερδοφορία των εταιρειών πετρελαίου, καθώς η αύξηση του κόστους επέφερε πλήγμα στα κέρδη από την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία ερευνών IHS Herold και την εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Harisson Lovegrove, θυγατρική της τράπεζας Standard Chartered, έδειξε ότι η απόδοση κεφαλαίου των εταιρειών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε πέρυσι στο 19%, υποχωρώντας κατά 3,5% σε σχέση με το 2006.

Η έρευνα σε 232 μεγάλες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έδειξε επίσης ότι δεν αύξησαν πέρυσι τα συνολικά αποθέματά τους και ότι η αύξηση της παραγωγής τους ήταν οριακή. Οι οργανικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, εξαιρουμένων των εξαγορών, εκτινάχθηκαν από 139 δισ. δολάρια το 2003 σε 342 δισ. δολάρια το 2007.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι, παρά την απότομη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, η εταιρική κερδοφορία σημείωσε ελαφρά μόνο αύξηση από 16,5% των σωρευτικών κεφαλαιουχικών δαπανών το 2003 στο 19,1% πέρυσι.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 05/09/2008)