Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στις αγορές, επισημαίνουν οι αναλυτές της PFC Energy. Τα κράτη- μέλη του διεθνούς Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην πετρελαϊκή αγορά.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στις αγορές, επισημαίνουν οι αναλυτές της PFC Energy.

Τα κράτη- μέλη του διεθνούς Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην πετρελαϊκή αγορά. Παράλληλα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν τόνισε πρόσφατα ότι τα μέλη του καρτέλ παράγουν πάνω από τις καθορισμένες ποσοστώσεις.

Η επιπλέον παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης από τις εξασθενημένες οικονομίες της Δύσης έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση των τιμών του αμερικανικού αργού, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κινείται κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Η ραγδαία μείωση που έχει καταγραφεί από το ρεκόρ του Ιουλίου (147,27 δολάρια) έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες του ΟΠΕΚ

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι κατά την συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του διεθνούς Οργανισμού, δεν θα συζητηθεί το εάν θα μειωθεί η παραγωγή του πετρελαίου, αλλά το πότε θα μειωθεί. Την ίδια στιγμή η Barclays Capital αναφέρει ότι μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από τον ΟΠΕΚ, θα ασκούνται έντονες πιέσεις στις τιμές του αμερικανικού αργού.

Σημειώνεται ότι χθες στις διεθνείς αγορές, το πετρέλαιο παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις, καθώς αρχικά είχε ξεπεράσει τα 110 δολάρια, ενώ αργότερα υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 109 δολάρια το βαρέλι.

Συγχρόνως, η Βραζιλία αρνήθηκε την πρόσκληση του Ιράν να γίνει μέλος του ΟΠΕΚ. Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας της Βραζιλίας, Έντισον Λομπάο, δήλωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον Ιρανό πρέσβη, Μοχσέν Σατερζαντέχ, ο οποίος τόνισε ότι το Ιράν, ως μέλος του ΟΠΕΚ, είναι πρόθυμο να ασκήσει το δικαίωμά του και να προτείνει την υποψηφιότητα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ωστόσο ο κύριος Λαμπάο υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν γίνεται καμία συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα στους κόλπους της κυβέρνησης.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 05/09/2008)