Οι ρυθμιστικές αρχές των αγορών εμπορευμάτων διερευνούν το ενδεχόμενο διοχέτευσης λανθασμένων στοιχείων από τους παράγοντες της αγοράς με στόχο να επηρεάσουν τις προοπτικές για την προσφορά και ζήτηση αργού πετρελαίου, όπως τονίζουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές των αγορών εμπορευμάτων διερευνούν το ενδεχόμενο διοχέτευσης λανθασμένων στοιχείων από τους παράγοντες της αγοράς με στόχο να επηρεάσουν τις προοπτικές για την προσφορά και ζήτηση αργού πετρελαίου, όπως τονίζουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές. Μεταξύ άλλων πραγμάτων, εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών προβληματίζονται μήπως οι εταιρείες αναφέρουν επίπεδα αποθεμάτων που ευνοούν τις δικές τους θέσεις χωρίς όμως να πρόκειται για ακριβή στοιχεία, αναφέρουν οι πηγές.

Η αναπάντεχη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων που αναφέρθηκε την προηγούμενη Τετάρτη από την Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) θα μπορούσε να πυροδοτήσει άνοδο στην τιμή του βασικού προθεσμιακού συμβολαίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε θεωρητικό επίπεδο, μια εταιρεία θα μπορούσε να αναφέρει λιγότερα βαρέλια αργού στα αποθέματά της, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη της πραγματικότητας έλλειψη πετρελαίου και στη συνέχεια να πωλήσει τις διαθέσιμες ποσότητες σε προνομιακή τιμή, όταν οι τιμές του αργού ενισχυθούν στις αγορές εμπορευμάτων, λόγω των παραπλανητικών στοιχείων.

Ακόμη ένα σημείο που προβληματίζει τις αρχές είναι κατά πόσον οι εταιρείες διεξάγουν αγορές και πωλήσεις πετρελαίου μόνο και μόνο με στόχο να επηρεάσουν σε βραχυπρόθεσμη βάση την τιμή του στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων.

Δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές -δηλαδή η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC)- έχει θέσει στο στόχαστρο συγκεκριμένες εταιρείες. Όμως με βάση τις πληροφορίες, οι ανησυχίες της προέρχονται από ενδείξεις που έχει συγκεντρώσει περί μεγάλων κινήσεων στην αγορά, κινήσεις που συνέβησαν αναπάντεχα.

Από την άλλη πλευρά, είναι παράνομο να αναφέρονται λανθασμένα στοιχεία στην ΕΙΑ. Και ένα ζήτημα που έχει ανακύψει είναι κατά πόσον η ΕΙΑ ελέγχει τις πληροφορίες που λαμβάνει. Η CFTC ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει πιο εντατικές έρευνες στα δεδομένα για τα επίπεδα αποθεμάτων που υποψιάζεται ότι είναι ανακριβή.

Οι έρευνες της CFTC για την ακεραιότητα των δεδομένων εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιεί στις αγορές πετρελαίου, σε μια προσπάθεια για βελτίωση της πληροφόρησης, σε συνδυασμό με τη μελέτη του ρόλου των κερδοσκόπων στην αγορά. Ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν ασκήσει κριτική στην ΕΙΑ για χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 05/09/2008)