Margarita Salas: Με Αλουμίνιο της Elval το Πρωτοποριακό Καταμαράν που Λειτουργεί με Φυσικό Αέριο

Margarita Salas: Με Αλουμίνιο της Elval το Πρωτοποριακό Καταμαράν που Λειτουργεί με Φυσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 25 Ιανουαρίου 2024 - 16:24

Η Baleària ανακοίνωσε πρόσφατα την τελευταία προσθήκη στο στόλο της, το καταμαράν Margarita Salas, το οποίο κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Armon, στο Χιχόν της Ισπανίας. Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, έχει μακροχρόνια συνεργασία με το ναυπηγείο Armon

Το πρωτοποριακό καταμαράν πήρε το όνομά του από την εξαιρετική επιστήμονα και εκπαιδευτικό Margarita Salas, πρωτοπόρο στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Το σκάφος αυτό συνδυάζει τα πιο ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του, Eleanor Roosevelt, του μεγαλύτερου σε μήκος fast ferry με λειτουργία διπλού καυσίμου στον κόσμο, με επιπλέον τεχνολογικές βελτιώσεις στον σχεδιασμό και στην κατασκευή. Το Margarita Salas  διαθέτει τέσσερις κινητήρες 9.600 kW διπλού καυσίμου που λειτουργούν με φυσικό αέριο, επιτρέποντάς του να αναπτύσσει ταχύτητα 35 κόμβων, 10% περισσότερο απ’ ότι το Eleanor Roosevelt . Το εντυπωσιακό πλοίο έχει δύο δεξαμενές φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να διανύσει 470 μίλια με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα έχει συνολική εμβέλεια 1.000 μιλίων. Το μήκος του είναι 123 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 επιβάτες και 400 αυτοκίνητα.

Το νέο καταμαράν αποτελεί την ενδέκατη προσθήκη στον στόλο της Baleària που φέρει εξοπλισμό διπλών κινητήρων. Ο Adolfo Utor, president της Baleària, δήλωσε: “Τα συγκεκριμένα πλοία τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο, αλλά στο μέλλον θα μπορούν να καταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η επένδυσή μας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε αυτόν τον στόλο μας επιτρέπει σήμερα να χρησιμοποιούμε τα καλύτερα διαθέσιμα καύσιμα μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, για την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Πράγματι, ο προκάτοχος του Margarita Salas, το Eleanor Roosevelt, χάρη στη λειτουργία του με φυσικό αέριο, μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα κατά 11.000 τόνους CO2 το έτος 2023.“

Ο Laudelino Alperi, co-president του Armon Shipyard Group, δήλωσε: “Αυτό το νέο σκάφος, κατασκευασμένο από αλουμίνιο, είναι ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα για τη ναυπηγική βιομηχανία της Ισπανίας. Το συγκεκριμένο υλικό προσφέρει μεταξύ άλλων το πλεονέκτημα του χαμηλού βάρους που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου, ενώ παράλληλα περιορίζει το αποτύπωμα άνθρακα. Το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικά ανακυκλώσιμο υλικό, επομένως τα υλικά κατασκευής μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το τέλος χρήσης του σκάφους.”

Ο Χαράλαμπος Χάικος, Commercial Senior Director της Elval, του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, σχολίασε: “H Elval διαθέτει 50 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων και λύσεων έλασης αλουμινίου και αποτελεί τιμή για εμάς να είμαστε ο προμηθευτής αλουμινίου για την κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου σκάφους. Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις αλουμινίου παγκόσμιας κλάσης για εφαρμογές στη ναυτιλία με εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής, ολκιμότητας και συγκόλλησης καθώς και υψηλής αντοχής στη διάβρωση. Έτσι η Elval συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης της ναυπηγικής βιομηχανίας προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.”

Το καταμαράν Margarita Salas  θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 3ο τρίμηνο του 2024.

Σχετικά με την Baleària:

Η Baleària είναι ο κορυφαίος ναυτιλιακός όμιλος της Ισπανίας, με περισσότερα από 25 χρόνια ιστορίας στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και οχημάτων, με διαδρομές που συνδέουν καθημερινά την ηπειρωτική Ισπανία με τις Βαλεαρίδες Νήσους, τις Κανάριες Νήσους, τη Θέουτα και τη Μελίγια. Είναι επίσης η μόνη ναυτιλιακή εταιρία που συνδέει τα τέσσερα νησιά των Βαλεαρίδων. Λειτουργεί στη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο και Αλγερία), στη νότια Γαλλία, και συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Μπαχάμες. Αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στις ναυτιλιακές χάρη στην πρωτοποριακή δέσμευσή της στη βιωσιμότητα, αναφορικά στη χρήση πηγών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως το φυσικό αέριο. Η εταιρία δεσμεύεται και συμμετέχει σε έργα που συνδέονται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να πετύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το έτος 2050.