Σημαντικές οι Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών

Σημαντικές οι Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών
Του Κ.Ν. Σταμπολή από τη Μαδρίτη
Παρ, 5 Σεπτεμβρίου 2008 - 15:25
Με την αυλαία να πέφτει σήμερα στο 23ο Συνέδριο Φωτοβολταϊκών, που πραγματοποιήθηκε στην Valencia της Ισπανίας από 1 – 5 Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στρέφεται στην Ευρώπη αφού, όπως προέκυψε από τις εργασίες του συνεδρίου, η Ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και έρευνας.

Με την αυλαία να πέφτει σήμερα στο 23ο Συνέδριο Φωτοβολταϊκών, που πραγματοποιήθηκε στην Valencia της Ισπανίας από 1 – 5 Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στρέφεται στην Ευρώπη αφού, όπως προέκυψε από τις εργασίες του συνεδρίου, η Ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και έρευνας. Κεντρικό ρόλο στις φωτοβολταϊκές εξελίξεις στην Ευρώπη διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών, γνωστή ως EPIA, στην οποία συμμετέχουν 100 και πλέον βιομηχανίες φωτοβολταϊκών από 20 χώρες της Ευρώπης.

Σε ειδική ημερίδα που οργανώθηκε από την EPIA, στο πλαίσιο του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Φωτοβολταϊκών, έγιναν παρουσιάσεις από κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας Φ/Β που εστιάστηκαν στις:
(α) τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη της αγοράς,
(β) στην προμήθεια υλικών, προϊόντων και συστημάτων, και
(γ) στην ζήτηση.

Οι παρουσιάσεις και αναλύσεις στον τομέα της ζήτησης είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για Φ/Β προϊόντα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η ίδια η πορεία του κλάδου. Εδώ όπως παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της EPIA, Dr. Winfried Hoffmann, βασικό ρόλο θα παίξει η πολιτική της Ε. Ένωσης και το πώς θα διαμορφωθεί η αναμενόμενη Οδηγία για την εφαρμογή του στόχου των 20 – 20 – 20. «Για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειασθεί η συνέχεια του καθεστώτος των Feed in Tarif’s (FIT) για τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Εάν αποσυρθούν ή μειωθούν σημαντικά τα FIT’s τώρα» παρατήρησε ο Dr. Hoffman, «δεν μπορούμε να αναμένουμε να συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης». Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας Φ/Β είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως με περισσότερες από 2.0 GW νέες εγκαταστάσεις και εκτίμηση για 2.5 GW το 2008, (με την Ισπανία και την Γερμανία να ευθύνονται για τα 2.2 GW) και με την παγκόσμια αγορά να αυξάνεται κατά 3.0 GWσε ετήσια βάση 2008).

Όπως προέκυψε από την ημερίδα της EPIA μία βασική απειλή για την μείωση ή και πλήρη κατάργηση των FIT’s είναι η διαδικασία εξομοίωσης των FIT’s με τις κανονικές τιμές πώλησης ηλεκτρισμού του δικτύου, από τις εταιρείες κοινής ωφελείας. Έτσι η έννοια του «Grid Parity», δηλαδή η ισοδυναμία των τιμών παραγωγής ηλεκτρισμού από Φ/Β συστήματα με αυτά του δικτύου, έχει αρχίσει να καλλιεργείται ήδη από τις μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα φωτοβολταϊκά περισσότερο ως απειλή παρά ως ευκαιρία. 

Στον τομέα της παραγωγής οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η παραγωγή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση για 5.0 GW το έτος μέχρι το 2010. Η διαθεσιμότητα κατεργασμένου πυριτίου έχει βελτιωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες με ελάχιστες ελλείψεις να παρατηρούνται πλέον, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία των λεπτών κυψελών (thin film cells) όπου έχουν ενταθεί οι ερευνητικές προσπάθειες από δεκάδες εργαστήρια (τεχνολογίες TFSi, Cd – Te και CIGSS). Οι τεχνολογίες αυτές βασίζονται ως επί το πλείστον σε προϊόντα άμορφου πυριτίου τα οποία αν και αρκετά φθηνότερα από τα κλασσικά μονοκρυσταλλικού τύπου, χαρακτηρίζονται από χαμηλή απόδοση (6.5 – 8.5%). Οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα για την αύξηση της απόδοσης κατά 3.0 % μέχρι το 2010 με παράλληλη βελτίωση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος. Αυτή την στιγμή η παραγωγή προϊόντων άμορφου πυριτίου αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής αλλά ο στόχος είναι για ένα μερίδιο της αγοράς τουλάχιστον 20% μέχρι το 2010, δηλαδή συνολικής ισχύος 1.0 – 1.5 GW κατ’ έτος.