Εφικτούς χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της ∆ΕΗ για τα λειτουργικά κέρδη κατά το Investor Day στο Λονδίνο, ενώ σηµειώνουν πως το νέο επιχειρηµατικό σχέδιο ολοκληρώνει τον µετασχηµατισµό της σε ενεργειακό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη

Εφικτούς χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της ∆ΕΗ για τα λειτουργικά κέρδη κατά το Investor Day στο Λονδίνο, ενώ σηµειώνουν πως το νέο επιχειρηµατικό σχέδιο ολοκληρώνει τον µετασχηµατισµό της από µια εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν περιφερειακό ολοκληρωµένο ενεργειακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

H ∆ΕΗ ανακοίνωσε πως στοχεύει τα επόµενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση, µε το EBITDA του οµίλου να αναµένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και τα 3 δισ. ευρώ περίπου το 2030.

Η JP Morgan επισηµαίνει πως έφυγε από την παρουσίαση της ∆ΕΗ µε πολύ θετικότερη άποψη για την εταιρεία, µε την εκτέλεση του νέου business plan να αποτελεί πάντως το «κλειδί» για τις προοπτικές της. Η αµερικανική τράπεζα θεωρεί πως οι αναλυτές γενικότερα θα αναβαθµίσουν τις εκτιµήσεις τους για τα µεγέθη της ∆ΕΗ στο επόµενο διάστηµα και θεωρεί πως τα εξής πέντε σηµεία από την παρουσίαση ήταν τα πιο αξιοσηµείωτα και θα στηρίξουν αυτές τις κινήσεις:

1. Η αύξηση της ρυθµιζόµενης αξίας (RAB) κατά +18% (στα 5,1 δισ. ευρώ) το 2024-2026 και η αναθεώρηση του µεσοσταθµικού κόστους κεφαλαίου (WACC) σε 7,66% στην Ελλάδα για το 2023-2024 και 6,4% για τη Ρουµανία για το 2019-2024.

2. Ο διπλασιασµός της δυναµικότητας ΑΠΕ από 4,5 GW το 2023 έως 8,9 GW µέχρι το 2026.

3. Η στόχευση σε µια πελατοκεντρική στρατηγική και η διατήρηση σταθερού ρυθµού (run rate) EBITDA σε 0,5 δισ. ευρώ έως το 2026.

4. Η συνέχιση εντοπισµού νέων επιχειρηµατικών ευκαιριών σε ηλεκτροκίνηση και τηλεπικοινωνίες, µε στόχο ρυθµό (run rate) EBITDA περίπου 100 εκατ. ευρώ έως το 2030.

5. Το σχέδιο για µείωση της έντασης των εκποµπών άνθρακα κατά 74% έως το 2030 σε σχέση µε το 2021 και η επίτευξη Net Zero µέχρι το 2040.

Η Axia Research, από την πλευρά της, θεωρεί πως οι εκτιµήσεις της διοίκησης για την πορεία του EBITDA είναι εφικτές, παρέχοντας διάφορες ευκαιρίες για δηµιουργία πρόσθετης αξίας µεσοπρόθεσµα έως µακροπρόθεσµα.

Ειδικότερα, πιστεύει πως η διοίκηση παρουσίασε τα βήµατα µε στόχο να γίνει ο πιο σηµαντικός ενεργειακός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Optima Research θεωρεί πως η ∆ΕΗ παρουσίασε ένα φιλόδοξο business plan, που θα ολοκληρώσει τον µετασχηµατισµό της σε περιφερειακό ολοκληρωµένο ενεργειακό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη. Πιστεύει πως οι στόχοι για τις ΑΠΕ έως το 2026 είναι εφικτοί. Επιπροσθέτως, οι πρόσφατες εξαγορές στη Ρουµανία και τα υπό κατασκευήν έργα ΑΠΕ στη Βουλγαρία προσφέρουν σηµαντικές πρόσθετες συνέργειες για τον όµιλο.

Τι εκτιµούν για τα λειτουργικά κέρδη και την ανάπτυξη του οµίλου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")