Η Κερδοφορία των Πετρελαϊκών Εταιρειών δεν Συμβαδίζει με την Άνοδο-Ρεκόρ των Τιμών του «Μαύρου Χρυσού»

Η Κερδοφορία των Πετρελαϊκών Εταιρειών δεν Συμβαδίζει με την Άνοδο-Ρεκόρ των Τιμών του «Μαύρου Χρυσού»
του Ed Crooks
Τρι, 9 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:13
H κερδοφορία των εταιρειών πετρελαίου μειώθηκε, το περασμένο έτος, παρά την άνοδο-ρεκόρ των τιμών του «μαύρου χρυσού», υπογραμμίζοντας το βαθμό στον οποίο είναι εκτεθειμένες σε μια ύφεση, σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιέχονται σε πρόσφατη έκθεση για τον τομέα.

H κερδοφορία των εταιρειών πετρελαίου μειώθηκε, το περασμένο έτος, παρά την άνοδο-ρεκόρ των τιμών του «μαύρου χρυσού», υπογραμμίζοντας το βαθμό στον οποίο είναι εκτεθειμένες σε μια ύφεση, σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιέχονται σε πρόσφατη έκθεση για τον τομέα.

Η έκθεση που εξετάζει την απόδοση των εταιρειών του πρωτογενούς τομέα (upstream) και δημοσιεύτηκε προ ημερών από την IHS Herold, την εταιρεία ερευνών και την Harrison Lovegrove, την εταιρεία εταιρικών χρηματοδοτήσεων που ανήκει στην τράπεζα Standard Chartered, ανακάλυψε πως η απόδοση  κεφαλαίου των εταιρειών από τις δραστηριότητές τους στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθε στο 19%, δηλαδή, ήταν χαμηλότερη κατά 3,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη το 2006.

Η μελέτη 232 κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου βρήκε, ακόμη, πως δεν αύξησαν τα συνολικά αποθέματά τους το περασμένο έτος ενώ η παραγωγή τους αυξήθηκε σε ελάχιστο βαθμό.   

Ο Ρόντνι Σμιντ, ο αναλυτής της Standard Chartered άφησε να εννοηθεί πως αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι εταιρείες του τομέα θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες. «Βρισκόμαστε, τώρα, σε φάση εξαιρετικής αβεβαιότητας», είπε ο ίδιος.

«Οι προσδοκίες για τα περασμένα χρόνια ήταν πως θα υπήρχε αύξηση της ζήτησης και άνοδος των τιμών. Τώρα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου δεν τίθεται ζήτημα αύξησης της ζήτησης και εγείρονται ερωτηματικά για την πορεία των τιμών των υδρογονανθράκων, ενώ, την ίδια στιγμή, τα περιθώρια κερδοφορίας, δεν αυξάνονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιντ. 

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κυμαίνονται, σήμερα, σε επίπεδα, κατά σχεδόν 26% πιο χαμηλά από την περίοδο της κορύφωσής τους, στις αρχές του καλοκαιριού. 

Τα  κέρδη των εταιρειών έχουν συμπιεστεί εξαιτίας της ανόδου του κόστους λειτουργίας αλλά και του γεγονότος πως οι κρατικές εταιρείες συμμετοχών στον τομέα φυσικών πόρων  έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων μέσω της αύξησης της φορολογίας των εταιρικών κερδών, ή μέσω της αναδιαπραγμάτευσης των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τις εταιρείες του τομέα.

Αν και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να εγγράφουν κέρδη-ρεκόρ, αντιμετωπίζουν, επίσης, υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες. Οι δαπάνες οργανικής λειτουργίας, εξαιρουμένων των εξαγορών, εκτινάχθηκαν στα 342 δισ. δολάρια, πέρυσι, από 139 δισ. δολάρια το 2003, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν, πως στο σύνολο αυτής  της δεκαετίας, η κερδοφορία αυξήθηκε ελάχιστα, δηλαδή, κατά 19,1% πέρυσι, από 16,5% το 2003.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του τομέα αντικατοπτρίζονται, ήδη, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κυμάνθηκε, κατά μέσον όρο, στο 1,3% το περασμένο έτος. Οι αυξήσεις της παραγωγής στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την περιοχή της Κασπίας και στη ζώνη της Ασίας-Ειρηνικού αντισταθμίστηκαν από την κάθετη υποχώρηση που καταγράφηκε στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Νότια και Κεντρική Αμερική.

Οι εταιρείες αντιμετώπισαν εξαιρετικές δυσκολίες να ενισχύσουν τη βάση αποθεμάτων τους; Τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ τα αντίστοιχα του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 3,3%, αντικατοπτρίζοντας τη στροφή που πραγματοποίησαν πολλές εταιρείες προς το φυσικό αέριο το οποίο είναι, συνήθως, δύσκολο να αντληθεί και να γίνει κερδοφόρα εμπορεύσιμο.

(Financial Times, 04/09/2008)