Ένταξη στους Διεθνείς Δείκτες Φέρνει Νέο Ράλι στα Ελληνικά Οµόλογα

Ένταξη στους Διεθνείς Δείκτες Φέρνει Νέο Ράλι στα Ελληνικά Οµόλογα
της Ελευθερίας Κούρταλη
Τρι, 30 Ιανουαρίου 2024 - 17:45

Ισχυρό ράλι βλέπουν οι αναλυτές στα ελληνικά οµόλογα το επόµενο διάστηµα, µε ώθηση από την επίσηµη ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες από την 1η Φεβρουαρίου, τα νέα λιγότερο επιθετικά µηνύµατα που έστειλε η ΕKT σχετικά µε τις µειώσεις επιτοκίων και το πολύ θετικό story της ελληνικής οικονοµίας

Το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέµπτη, δεν απέκλεισε ρητά µια µείωση των επιτοκίων σύντοµα –όταν ρωτήθηκε για το πόσο πιθανή είναι µια µείωση τον Απρίλιο– οδήγησε σε αύξηση των στοιχηµάτων της αγοράς για το µέγεθος των µειώσεων φέτος και για το κατά πόσο µπορεί η πρώτη αύξηση να έλθει την άνοιξη. Κατά τους αναλυτές, αυτό σηµαίνει πως η ΕΚΤ µπορεί να αλλάξει γρήγορα πορεία εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισµό και τους µισθούς που θα έλθουν το επόµενο διάστηµα το δικαιολογούν.

Το αποτέλεσµα ήταν οι αποδόσεις των οµολόγων της Ευρωζώνης να σηµειώσουν σηµαντική µείωση, µε τα ελληνικά να ξεχωρίζουν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, το οποίο ωστόσο ουσιαστικά είναι 9ετές, καθώς λήγει το 2033, υποχώρησε στο 3,26%, ενώ το spread διαµορφώθηκε στις 97 µονάδες βάσης, πλησιάζοντας έτσι την απόδοση του ισπανικού 10ετούς, η οποία κινήθηκε στο 3,18%.

Η Citi εκτιµά πως καθώς η ΕΚΤ, αντίθετα από ό,τι αναµενόταν πριν από τη συνεδρίαση, δεν απέκρουσε επιθετικά µια µείωση των επιτοκίων νωρίς µέσα στο έτος, το προφίλ ρίσκου-απόδοσης ευνοεί τα οµόλογα της περιφέρειας και ειδικά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Σ’ αυτές τις δύο χώρες η αµερικανική τράπεζα αναµένει µάλιστα πολλαπλές περαιτέρω αναβαθµίσεις της αξιολόγησής τους, τόσο φέτος όσο και στην επόµενη διετία, µε τη Moody’s να δίνει κι αυτή την επενδυτική βαθµίδα στην Ελλάδα εντός του 2024.

Επιπλέον η Citi θεωρεί πως η ένταξη των ελληνικών οµολόγων στους διεθνείς δείκτες, µε την απόδοσή τους να αρχίζει να «µετράει» σ’ αυτούς από την 1η Φεβρουαρίου, είναι επίσης υποστηρικτική για τη συνέχιση των πολύ καλών επιδόσεών τους. Οπως υπολογίζει, το βάρος των 17 ελληνικών οµολόγων αξίας 75,8 δισ. ευρώ τα οποία εντάσσονται στον Bloomberg Euro Treasury, θα διαµορφωθεί στο 1%.

Αξίζει να σηµειώσουµε πως τα 17 ελληνικά οµόλογα εισάγονται την επόµενη εβδοµάδα και στον δείκτη iboxx Euro Sovereign, µε το βάρος της Ελλάδας να διαµορφώνεται στο 0,6%.

Περαιτέρω σηµαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread (έναντι της Γερµανίας) κατά 30 µονάδες βάσης βλέπει από την πλευρά της η Bank of America, θεωρώντας πως θα πρέπει να διαπραγµατεύεται µεταξύ του ισπανικού (ήταν στις 90 µ.β. την Παρασκευή) και του πορτογαλικού spread (70 µ.β.) το επόµενο διάστηµα.

Οπως επισηµαίνει, τα µακροοικονοµικά, καθώς και τα τεχνικά στοιχεία παραµένουν θετικά για τους ελληνικούς τίτλους, µε την τοποθέτηση των ποιοτικών, µακροπρόθεσµων (real money) επενδυτών να εξακολουθεί να είναι short στα ελληνικά οµόλογα, ενώ και η συµπερίληψή τους στους διεθνείς δείκτες θα οδηγήσει σε εισροές 10-16 δισ. ευρώ.

Κατά την άποψη της Bofa η ελληνική οικονοµία θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης και την επόµενη διετία (αναµένει ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 στην Ελλάδα και 0,4% και 1,1% στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα) και αυτό θα υποστηριχθεί από τρεις παράγοντες:

1) Τη θετική δυναµική για επενδύσεις, έπειτα από χρόνια υποεπενδύσεων και λόγω της πλήρους απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε.

2) Του πιο ήπιου αντικτύπου της σύσφιγξης της νοµισµατικής πολιτικής, δεδοµένης της ευνοϊκής δοµής του ελληνικού σχεδίου ανάκαµψης και του δηµοσίου χρέους, καθώς και της εστίασης του ελληνικού τραπεζικού τοµέα στον περιορισµό των κινδύνων γύρω από τα µη εξυπηρετούµενα ανοίγµατα.

3) Τη δηµοσιονοµική σύνεση και τη δέσµευση της κυβέρνησης σε διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις.

Πάντως, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται µε την Ελλάδα είναι περιορισµένοι, η χώρα παραµένει εκτεθειµένη σε εξωτερικά σοκ, τονίζει η Bofa, όπως αυτά στο γεωπολιτικό µέτωπο (Ουκρανία, Ισραήλ, Ερυθρά θάλασσα) και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τιµές (ενέργεια, µεταφορικό κόστος), καθώς και την ασθενέστερη των προβλέψεων παγκόσµια ανάπτυξη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,26%, όταν αυτή του αντίστοιχου ισπανικού είναι στο 3,18%.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")