Η GDF Suez, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην Ρωσία, ως ενεργειακός προμηθευτής, παρά την αβεβαιότητα που ήγειρε η σύγκρουση στην Γεωργία, ωστόσο υποστήριξε πως θα ακολουθήσει συνετή πολιτική όσον αφορά στη διαφοροποίηση των προμηθειών της για την Γηραιά Ήπειρο.

Η GDF Suez, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην Ρωσία, ως ενεργειακός προμηθευτής, παρά την αβεβαιότητα που ήγειρε η σύγκρουση στην Γεωργία, ωστόσο υποστήριξε πως θα ακολουθήσει συνετή πολιτική όσον αφορά στη διαφοροποίηση των προμηθειών της για την Γηραιά Ήπειρο.

Ο Ζεράρ Μεστραγιέ, ο πρόεδρος του άρτι συγχωνευθέντος ομίλου, δήλωσε στους Financial Times πως η Ρωσία υπήρξε ένας έμπιστος προμηθευτής για την Gaz de France την τελευταία 30ετία και πως «τα συμβόλαια τηρήθηκαν πάντοτε, στο ακέραιο». «Δεν ανησυχούμε προς το παρόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της GDF Suez, μιλώντας την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν τι μέτρα θα λάβουν σε βάρος του Κρεμλίνου για τη στρατιωτική εισβολή στην Γεωργία, δήλωσε πως η Ήπειρος «θα παραμείνει πάντα ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας», που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα ήταν «συνετό να υπάρξει μια διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας».

Το 15% των αναγκών της GDF Suez σε φυσικό αέριο προέρχεται από την Ρωσία.

 Τα σχόλια του κ. Μεστραγιέ διατυπώθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία ο όμιλος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την επαναγορά ίδιων μετοχών συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, πριν από τα τέλη του έτους και δημοσιοποίησε τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα χρήσης του από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση μεταξύ των Gaz de France και Suez, πριν από πέντε εβδομάδες.  Τα άτυπα προσωρινά καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ, από 2,96 δισ. ευρώ, με την αξία των πωλήσεων να αναρριχάται στα 43,13 δισ. ευρώ, καταγράφοντας, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 17% .

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την πλευρά των επενδυτών. Αν και τα στοιχεία δεν εμφάνισαν απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις της αγοράς, εν τούτοις, η GDF Suez πρόσφερε την προοπτική μελλοντικών αναβαθμίσεων, υποστηρίζοντας πως αναμένει να υπερβεί τον στόχο του 10% που αφορά το ποσοστό ετήσιας αύξησης των κερδών της, για το τρέχον έτος. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και του όγκου παραγωγής, καθώς και η αύξηση των επενδύσεων θα συμβάλουν στην επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για φέτος, τόνισε ο όμιλος.
Η συγχώνευση της GDF και της Suez δημιούργησε έναν από τους πιο μεγάλους ομίλου ενέργειας στην Ευρώπη, δεύτερο μετά την γερμανική Eon από πλευράς πώλησης ενέργειας και πρώτο από άποψης αξίας στην αγορά. Σχεδιάζει να επενδύσει 30 δισ. ευρώ στην προσεχή τριετία.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει δεν θα είναι να εξεύρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια ήπειρο που διψά για ενέργεια. Ο όμιλος θα υιοθετήσει δύο εντελώς νέες επιχειρηματικές φιλοσοφίες, δηλαδή, εκείνη του δημοσίου τομέα που αντιπροσωπεύει η GdF και της προσέγγισης του ιδιωτικού τομέα που αντιπροσωπεύει η Suez. Τα εργατικά συνδικάτα της GDF αντιτάχθηκαν σθεναρά στην προοπτική της συγχώνευσης.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μεστραγιέ, δήλωσε πως η GDF Suez θα λάβει απόφαση για το αν θα προχωρήσει με την εξαγορά της επίσης γαλλικής EDF, στις αρχές του 2009, όταν και θα καταθέσει προσφορά για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα, σχέδιο που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προ μηνών. Όταν γίνει σαφές το κόστος κατασκευής του νέου πυρηνικού εργοστασίου, υποστήριξε ο κ. Μεστραγιέ, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου θα εξετάσει την υποβολή πρότασης.

(Financial Times 02/09/ 2008)