Μικρή κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός τον μήνα Αύγουστο συνεπεία της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 4,7% από 4,9% που ήταν «κολλημένος» για τρεις συνεχόμενους μήνες

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός τον μήνα Αύγουστο συνεπεία της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 4,7% από 4,9% που ήταν «κολλημένος» για τρεις συνεχόμενους μήνες

Από την επεξεργασία των στοιχείων παρατηρείται συγκράτηση των τιμών, καθώς και μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διάφoρα είδη super market. Συγκεκριμένα μείωση παρατηρείται στις νωπές πατάτες κατά 19,7%, στα νωπά λαχανικά κατά 17,8%, στο ελαιόλαδο κατά 1,4% στα αυτοκίνητα 1,9% και στα εισιτήρια των πλοίων 0,6%.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές αυξήσεις καταγράφησαν στις τιμές των σπορελαίων 31,5%, των ζυμαρικών 27,7%, στο αλεύρι η αύξηση είναι 17,3%, στο ψωμί 17,2%, στα νωπά φρούτα 14%, στα καύσιμα αυτοκινήτου 16,6% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 38,6% (οι αυξήσεις αφορούν σε 12μηνη περίοδο Αύγουστος 2007 - Αύγουστος 2008).

Στο μεταξύ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 4,8% από 4,9% τον Ιούλιο, ενώ ο δομικός δείκτης (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές των πετρελαιοειδών και των οπωροκηπευτικών) στο 3,9% από 4% τον Ιούλιο. Η παραμονή του δομικού δείκτη κοντά στο 4%, καταδεικνύει τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία, ανεξαρτήτως των συγκυριακών μεταβολών σε καύσιμα και οπωροκηπευτικά.

Ο μέσος πληθωρισμός σε επίπεδο 8μήνου φτάνει το 4,56%, μακράν του αναθεωρημένου στόχου για ετήσια μεταβολή 3,5%.

Πάντως, η παραμονή του πληθωρισμού σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πλήττει καθημερινά τα νοικοκυριά. Μάλιστα ο τιμάριθμος στα είδη διατροφής και στη στέγαση, αυξάνεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον γενικό δείκτη. Συγκεκριμένα, η ομάδα «στέγαση» όπου ο πληθωρισμός λόγω αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρισμού κ.ά. κατέγραψε μεταβολή 10,8%. Ακολουθούν οι ομάδες, μεταφορές με 6,5%, ξενοδοχείων - καφέ - εστιατορίων 5,2%, διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 4,5% και εκπαίδευση 4,6%.

Ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος όπου παραδοσιακά παρατηρούνται πιέσεις λόγω των αυξήσεων στα σχολικά είδη, τα δίδακτρα. κ.λπ. Παράλληλα, λήγει και η άτυπη συμφωνία κυρίως ανάμεσα στους εκπροσώπους της αγοράς και του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ΕΣΥΕ εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα, κυρίως όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες παρά τη σημαντική μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κατά 30 και πλέον δολάρια το βαρέλι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού έρχονται να συνοδεύσουν και τις αποκλίσεις που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα δημοσιονομικά μεγέθη, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και να αναγκάζεται να λαμβάνει έκτακτα μέτρα που θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία τέσσερα δισ. ευρώ.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/09/2008)