IGB: Επιλογή Αναδόχου για την Αναβάθμιση του Βουλγαρικού Τμήματος στα 5 bcm/έτος – Το 2026 στο Σημείο Διασύνδεσης στην Κομοτηνή

IGB: Επιλογή Αναδόχου για την Αναβάθμιση του Βουλγαρικού Τμήματος στα 5 bcm/έτος – Το 2026 στο Σημείο Διασύνδεσης στην Κομοτηνή
energia.gr
Πεμ, 8 Φεβρουαρίου 2024 - 15:11

Μετά από διαδικασία διαγωνισμού βάσει του νόμου της Βουλγαρίας περί δημοσίων συμβάσεων, η κοινοπραξία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού διασύνδεσης IGB, μαζί με τους αρμόδιους διαχειριστές Ελλάδας και Βουλγαρίας, ανέθεσε σε βουλγαρική εταιρεία τη σύμβαση για τον λεπτομερή σχεδιασμό στο σημείο Στάρα Ζαγόρα (GMS2 Stara Zagora) που θα επέτρεπε την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού IGB

Η αναβάθμιση του Σταθμού Μετρήσεων Φυσικού Αερίου στη Στάρα Ζαγόρα έχει στόχο να αυξήσει την δυναμικότητά του από 3 bcm/έτος σε 5 bcm/έτος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ICGB, η φάση του σχεδιασμού είναι απαραίτητη, καθώς θέτει τις βάσεις για την ομαλή μετάβαση του έργου στα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μακρών ράβδων μολύβδου και της έναρξης της κατασκευής.

Ταυτόχρονα, η ICGB συνεχίζει τις ρυθμιστικές και αδειοδοτητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κοινών προσπαθειών σε συνεργασία με τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς των δύο χωρών για τη χρήση και την ανάπτυξη συγχρονισμένης υποδομής φυσικού αερίου στην περιοχή με στόχο τη διασφάλιση ενισχυμένης συνδεσιμότητας και ενεργειακής ασφάλειας.

«Η στρατηγική απόφαση της ICGB να ξεκινήσει τη φάση λεπτομερούς σχεδιασμού στο GMS2 Stara Zagora ακόμη και πριν δει τα αναμενόμενα αποτελέσματα της δεσμευτικής φάσης της διαδικασίας αύξησης δυναμικότητας που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2024, η οποία είναι η συνήθης διαδικασία και χρονολογία που απαιτούνται βάσει κανονισμού, τονίζει τη δέσμευση της ICGB να παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή», δήλωσαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές της κοινοπραξίας, Teodora Georgieva και Γιώργος Σάτλας

Ως επόμενο βήμα στην εν εξελίξει διαδικασία αύξησης της δυναμικότητας, η ICGB δημοσίευσε από κοινού με τον βουλγαρικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ένα σχέδιο πρότασης έργου για το σημείο εισόδου-εξόδου στη Στάρα Ζαγόρα για δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπό της. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν αποστέλλοντας τα σχόλια και τις προτάσεις τους έως τις 4 Μαρτίου 2024.

Επίσης πρόκειται να δημοσιευθεί Πρόταση Έργου με τον ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες της, η ICGB αναμένει να έχει διευρυμένη δυναμικότητα από 3 bcm/έτος σε 5 bcm/έτος από το 4ο τρίμηνο του 2025 για το Σημείο Διασύνδεσης στη Στάρα Ζαγορά και από το 4ο τρίμηνο του 2026 για το Σημείο Διασύνδεσης στην Κομοτηνή. Αυτά τα σενάρια αφορούν την τεχνική σκοπιμότητα του αγωγού IGB, καθώς και τα μη δεσμευτικά αιτήματα που περιγράφονται στις Εκθέσεις Αξιολόγησης Ζήτησης (DARs) που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και αποτελεί μέρος του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ο αγωγός ενισχύει την ενεργειακή συνδεσιμότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο από νέες, διαφοροποιημένες πηγές. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ICGB AD είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, χρηματοδοτώντας την υλοποίησή του, κατανέμοντας τη δυναμικότητα μεταφοράς του και εισπράττοντας έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.