Ανησυχίες για το Ρόλο της Κυβέρνησης της Βραζιλίας στον Έλεγχο των Νέων Πετρελαϊκών Κοιτασμάτων στη Χώρα

Ανησυχίες για το Ρόλο της Κυβέρνησης της Βραζιλίας στον Έλεγχο των Νέων Πετρελαϊκών Κοιτασμάτων στη Χώρα
Energia.gr
Τρι, 9 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:47
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πιστεύει πως διαθέτει αποθέματα, συνολικού ύψους 40-50 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στις ακτές του Νότιου Ατλαντικού, δήλωσε ο Γουίντο Μαντέγκα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, στους Financial Times.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πιστεύει πως διαθέτει αποθέματα, συνολικού ύψους 40-50 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στις ακτές του Νότιου Ατλαντικού, δήλωσε ο Γουίντο Μαντέγκα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, στους Financial Times.

Εφόσον αποδειχτεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, τα νέα αποθέματα θα μετασχηματίσουν την Βραζιλία από ένα έθνος, αυτάρκες σε πετρέλαιο αλλά χωρίς μεγάλο ειδικό βάρος στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, σε μια από τις πιο ισχυρές πετρελαϊκές δυνάμεις στην υφήλιο.

Προστιθέμενα στα υφιστάμενα αποδεδειγμένα αποθέματα των 14,4 δισ. βαρελιών σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καταστήσουν την Βραζιλία την όγδοη μεγαλύτερη πετρελαϊκή χώρα στον πλανήτη, δηλαδή, πάνω από την Ρωσία. Ωστόσο, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να χειριστεί το ζήτημα της εκχώρησης των αδειών εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων, στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Όπως προβλέπουν οι υφιστάμενοι κανόνες, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου πετρελαϊκών κοιτασμάτων, υποχρεώνονται να καταβάλουν δικαιώματα στην κυβέρνηση για τα έσοδα που αποκτούν, κάτι το οποίο αυξάνει το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Ωστόσο, το εν λόγω σύστημα αναμένεται να αντικατασταθεί από το σύστημα «συμμετοχικής παραγωγής», σύμφωνα με το οποίο, τα αποθέματα θα παραμείνουν υπό τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της κυβέρνησης και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα λειτουργούν ως πάροχοι υπηρεσιών, κάτι που θεωρείται ανεπαρκές  για τα συμφέροντα του τομέα.

«Επεξεργαζόμαστε ένα νέο μοντέλο που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τον μεγαλύτερο όγκο των αποθεμάτων υπό τον έλεγχο του κράτους», δήλωσε ο κ. Μαντέγκα, ο οποίος, ωστόσο, υπογράμμισε, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το είδος του συστήματος που πρόκειται να υιοθετηθεί.

Στη διάρκεια ειδικής ακρόασης ενώπιον της Γερουσίας της Βραζιλίας, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ο Σέρτζιο Γκαμπριέλι, ο πρόεδρος της Petrobrás, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του μοντέλου της «συμμετοχικής παραγωγής». Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, είπε, «θα δώσουμε στις πετρελαϊκές εταιρείες μια μεγάλη ευκαιρία να τραβήξουν έναν τυχερό κλήρο».

Ο κ.Μαντέγκα μοιάζει να υποστηρίζει την ιδέα. «Το σύστημα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λειτουργεί όταν δεν γνωρίζεις αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πετρέλαιο. Τώρα, δεν υφίσταται κίνδυνος. Ξέρουμε πως υπάρχει πετρέλαιο, επομένως, η εικόνα έχει αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντοπίστηκαν 250 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, σε βάθος 6 χιλιομέτρων και είναι εγκλωβισμένα σε ένα στρώμα άλατος μήκους 800 χιλιομέτρων και πλάτους 200 χιλιομέτρων. Επειδή ασκούνται τεράστιες πιέσεις στη ζώνη του άλατος κάτι που το καθιστούν ασταθές και εξαιρετικά θερμό, η εξόρυξη του πετρελαίου είναι δύσκολη και δαπανηρή.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα αποθαρρυνθούν  να επενδύσουν στα νέα κοιτάσματα εφόσον η κυβέρνηση της Βραζιλίας υιοθετήσει το μοντέλο της συμμετοχικής παραγωγής.

«Δεν έχει νόημα για τις πετρελαϊκές εταιρείες να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο σύστημα», υποστήριξε αναλυτής επενδυτικής τράπεζας στο Σάο Πάολο. «Οι περιορισμοί που τους επιβάλλονται είναι υπερβολικοί και ο βαθμός της παρέμβασης του κράτους είναι πολύ ισχυρός», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.     

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εθνικό επενδυτικό ταμείο (SWF), με κεφάλαια που θα αντλήσει από την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων. Το νέο ταμείο θα κληθεί να διαχειριστεί κεφάλαια ύψους μεταξύ 200-300 δισ. δολαρίων στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών  της Βραζιλίας στους Financial Times.

(Financial Times 09/06/2008)