Μια έκθεση της δεξαμενής σκέψης Climate Analytics υπολόγισε ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 8 δισ. δολαρίων για νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 4 δισ. δολαρίων για υποδομές δικτύου και αποθήκευσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τριπλασιασμού της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 που συμφωνήθηκε στην COP28. Συνδυαστικά, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο.

Η έκθεση αξιολόγησε πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουν οι διάφορες περιοχές για τον τριπλασιασμό των παγκόσμιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες και τις μελλοντικές ανάγκες.
διαπίστωσε ότι η χρήση της χρηματοδότησης για το κλίμα για την κινητοποίηση 100 δισ. δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική - πέντε φορές τα σημερινά επίπεδα επενδύσεων - θα εξασφάλιζε την πρόσβαση στην ενέργεια για όλους και θα ευθυγράμμιζε την περιοχή με τον παγκόσμιο στόχο.

Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην υποσαχάρια Αφρική πρέπει να κλιμακωθεί γρήγορα κατά επτά φορές (διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο) λόγω της ιστορικής υποεπένδυσης και των αναγκών πρόσβασης στην ενέργεια.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπεται να διπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, αλλά πρέπει να τριπλασιάσει, αναφέρεται στην έκθεση.

Η επιτάχυνση της δράσης σύμφωνα με αυτό θα κάλυπτε το 60% του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ της προβλεπόμενης δυναμικότητας το 2030 και του στόχου του τριπλασιασμού.

"Τα 2 δισ. δολάρια ετησίως ακούγονται σαν κόστος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια επιλογή", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και εμπειρογνώμονας της Climate Analytics Neil Grant.

"Πρόκειται να επενδύσουμε πάνω από $6tn στα ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας - περισσότερα από αρκετά για να καλύψουμε το κενό των επενδύσεων για τον τριπλασιασμό. Αντιμέτωπος με αυτή την επιλογή, θα επέλεγα την ασφαλέστερη και οικονομικότερη επιλογή - τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η συν-συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής πολιτικής της Climate Analytics Claire Fyson πρόσθεσε: "Ο ΟΟΣΑ πρέπει να τριπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά επί του παρόντος απέχει πολύ από το στόχο.

"Οι χώρες της περιοχής που ισχυρίζονται ότι εχουν ηγετικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση πρέπει να κάνουν πράξη τα λόγια τους, όχι μόνο με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εσωτερικό τους, αλλά και με την υποστήριξη άλλων περιοχών που χρειάζονται χρηματοδότηση για να συμβάλουν στον στόχο του τριπλασιασμού".

Στην Ασία πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη ελαφρώς ταχύτερα από τον ΟΟΣΑ, σχεδόν τετραπλασιάζοντας τη δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αν και είναι η μόνη περιοχή που βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε πορεία προς τον στόχο του τριπλασιασμού, κυρίως λόγω των πολιτικών της Κίνας και της Ινδίας.

Ωστόσο, οι παραγωγοί άνθρακα και φυσικού αερίου σε αυτές τις χώρες εγκυμονούν κινδύνους αδρανών περιουσιακών στοιχείων ή επιβράδυνσης της μετάβασης.

Καθώς οι ΑΠΕ πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά στην περιοχή, δεν χρειάζονται νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων και θα πρέπει να αποφευχθούν.

"Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι έτοιμος να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο του τριπλασιασμού", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Global Renewables Alliance, Bruce Douglas.

"Αλλά για να το πετύχουμε εγκαίρως, πρέπει οι κυβερνήσεις να αναλάβουν επειγόντως δράση για να στηρίξουν την ήδη ζωηρή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι το κλειδί, ιδίως η διεθνής στήριξη για την παροχή πρόσβασης σε κεφάλαια χαμηλού κόστους για τις αναδυόμενες αγορές, ώστε να ενταχθούν στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξασφαλίζοντας μια καθαρή, ασφαλή και δίκαιη μετάβαση για όλους".

Ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται έντονα και μετά το τέλος της δεκαετίας, πενταπλασιάζοντας την αύξησή τους μέχρι το 2035 σε σχέση με το 2022, για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C.

Ν. Παλ.