Ο Νέος Φόρος Άνθρακα που Επιβάλλει η ΕΕ θα Πλήξει τους Ινδούς Παραγωγούς Χάλυβα

Ο Νέος Φόρος Άνθρακα που Επιβάλλει η ΕΕ θα Πλήξει τους Ινδούς Παραγωγούς Χάλυβα
energia.gr
Τετ, 14 Φεβρουαρίου 2024 - 10:16

Oι παραγωγοί χάλυβα στην Ινδία κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο φόρο άνθρακα που επιβάλλει η Ευρώπη στις εισαγωγές λόγω των υψηλών πωλήσεών τους στην περιοχή και της αυξημένης έντασης εκπομπών ρύπων των εργοστασίων τους, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 102 έως 190 δολαρίων ανά τόνο στις ροές ινδικού χάλυβα προς το μπλοκ 

κατά την επόμενη δεκαετία, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές με επικεφαλής την Emma Jones. Αυτό το εύρος - το οποίο προϋποθέτει μια τιμή άνθρακα 70 δολαρίων - είναι 15% έως 28% των σημερινών τιμών θερμής έλασης, ανέφεραν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον αγώνα τους κατά της κλιματικής αλλαγής, με τον χάλυβα να συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα στοχεύει στην επιβολή εισφοράς σε εισαγόμενα προϊόντα όπως ο χάλυβας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικά της ενισχυμένα πρότυπα ρύπανσης δεν υπονομεύονται από τους εμπορικούς εταίρους.

Η ιδέα έχει ήδη προκαλέσει εχθρικές αντιδράσεις από υπερπόντιους παραγωγούς, μεταξύ άλλων στη Ρωσία και την Κίνα. Οι ινδικές χαλυβουργίες ήταν από τις πιο φωναχτές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του φόρου, χαρακτηρίζοντάς τον "εμπορικό φραγμό", και το Νέο Δελχί έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΕ για παραχωρήσεις.

"Οι ινδοί παραγωγοί χάλυβα λειτουργούν σε επίπεδο έντασης άνθρακα πολύ πάνω από το επίπεδο της ΕΕ και το παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που ενδεχομένως τους εκθέτει σε αυξημένες επιβαρύνσεις", καθώς βασίζονται κυρίως σε διεργασίες με βάση τον άνθρακα, ανέφεραν οι αναλυτές. Μεταξύ των παραγωγών, η Tata Steel Ltd. και η JSW Steel Ltd. έχουν την πιο άμεση έκθεση στην περιοχή, ανέφερε η Goldman, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους ασθενέστερων περιθωρίων ή χαμηλότερων πωλήσεων.