Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία αναφέρει ότι η νέα ναυαρχίδα της, ο πύραυλος H3, θα πραγματοποιήσει μια δεύτερη δοκιμαστική πτήση το Σάββατο, δύο ημέρες αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη εκτόξευση που αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών στο χώρο εκτόξευσης στη νοτιοδυτική Ιαπωνία. Η εκτόξευση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αναβλήθηκε λόγω της πρόβλεψης για κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους στο διαστημικό κέντρο Τανεγκασίμα.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης ή JAXA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πύραυλός της H3 θα επιχειρήσει δοκιμαστική πτήση το Σάββατο με εναλλακτικό παράθυρο εκτόξευσης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η JAXA αναπτύσσει τον H3 για περισσότερο από μια δεκαετία ως διάδοχο του σημερινού κύριου πυλώνα της, του H-2A, ο οποίος έχει προγραμματίσει μόλις δύο ακόμη πτήσεις πριν από την απόσυρσή του.

Η επικείμενη εκτόξευση παρακολουθείται στενά ως δοκιμασία για τη διαστημική ανάπτυξη της Ιαπωνίας μετά την αποτυχία του H3 στην πρώτη του πτήση τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο πύραυλος έπρεπε να καταστραφεί μαζί με το ωφέλιμο φορτίο του, τον προηγμένο δορυφόρο παρατήρησης γης ή ALOS-3. Αυτή τη φορά, ο πύραυλος θα μεταφέρει μια μακέτα του δορυφόρου ALOS, που ονομάζεται VEP-4.

Η JAXA λέει ότι ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής για τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση είναι να τεθεί ο πύραυλος στην προβλεπόμενη τροχιά. Η υπηρεσία θέλει επίσης να θέσει σε τροχιά δύο μικροδορυφόρους παρατήρησης.

Ο H3 έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία από τον H-2A με πολύ χαμηλότερο κόστος ώστε να είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ηδη οι προσδοκίες των Ιαπώνων είναι υψηλές έπειτα από μια σειρά πρόσφατων επιτυχιών. Η JAXA πραγματοποίησε μια ιστορική προσεδάφιση ακριβείας στο φεγγάρι τον περασμένο μήνα του διαστημικού της σκάφους που είχε εκτοξευθεί από τον πύραυλο H-2A, λίγες ημέρες μετά την επιτυχή τοποθέτηση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου στην προγραμματισμένη τροχιά του από τον 48ο πύραυλο H-2A.