Η BP Plc και η Abu Dhabi National Oil Co. συμφώνησαν να σχηματίσουν μία κοινοπραξία στην Αίγυπτο για να επικεντρωθούν στο φυσικό αέριο, δίνοντας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσβαση στην παραγωγή σε μια χώρα που προμηθεύει την Ευρώπη με το καύσιμο αυτό. Η κίνηση αυτή είναι η πιο πρόσφατη στην προσπάθεια της Adnoc για διεθνή ανάπτυξη, μετά

την επένδυση της Covestro AG, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, και την αγορά μεριδίων σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν και σε μια εταιρεία λιπασμάτων. Θα εμβαθύνει επίσης τους οικονομικούς δεσμούς της Αιγύπτου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αποτελούν βασικό υποστηρικτή του προέδρου Abdel-Fattah El-Sisi.

Η BP θα συνεισφέρει σε τρεις αναπτυξιακές παραχωρήσεις, καθώς και έργα έρευνας στην Αίγυπτο στην επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Adnoc θα παράσχει μετρητά για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης, ανέφερε η εταιρεία.

Οι συναλλαγές φυσικού αερίου βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της Adnoc, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη παραγωγή και στοχεύει σε μεγαλύτερες εμπορικές δραστηριότητες. Η Αίγυπτος προμηθεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω εξαγωγικών μονάδων στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Ευρωπαίοι παραγωγοί όπως η BP και η ιταλική Eni SpA εργάζονται στη χώρα εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων που μπορούν να τροφοδοτήσουν τόσο τις εγχώριες όσο και τις εξαγωγικές αγορές.

Το εγχείρημα "αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς η Adnoc χτίζει διεθνές χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου", ανέφερε στην ανακοίνωση ο Musabbeh Al Kaabi, επικεφαλής της εταιρείας για λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διεθνή ανάπτυξη.

Η BP και η Adnoc έχουν επίσης συνεργαστεί σε μια συμφωνία για φυσικό αέριο στην περιοχή της Μεσογείου νωρίτερα μέσω μιας κοινής προσφοράς για έναν ισραηλινό παραγωγό. Αυτό έχει πλέον ανασταλεί λόγω του πολέμου στην περιοχή.

Η τελευταία κίνηση δίνει στην Adnoc πρόσβαση σε προμήθειες από ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου - το κοίτασμα Zohr, το οποίο ανακαλύφθηκε από την Eni το 2015. Η BP κατέχει μερίδιο 10% στην παραχώρηση Shorouk, η οποία περιλαμβάνει το κοίτασμα Zohr. Η Mubadala Investment Co., ένα κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, κατέχει επίσης ένα ξεχωριστό 10% στο Shorouk.

Το 100% της BP στην παραχώρηση North Damietta, η οποία περιέχει το παραγωγικό κοίτασμα Atoll, και το 50% του μεριδίου της στο North El Burg, θα μεταφερθούν επίσης στην κοινοπραξία Adnoc. Οι άδειες εξερεύνησης North El Tabya, Bellatrix-Seti East και North El Fayrouz θα μεταβιβαστούν επίσης.

Τέλος η BP θα κατέχει το 51% της κοινοπραξίας και η Adnoc το υπόλοιπο. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.