Περισσότερες από 50 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν εξαπολύσει από τα τέλη Νοεμβρίου οι αντάρτες Χούθι, συνδέοντας τις εχθροπραξίες αυτές με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

Χθες έγινε μια νέα επίθεση -η 51η- εναντίον εμπορικών πλοίων και η δεύτερη σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο της Star Bulk Carriers μέσα σε μία εβδομάδα, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Star Iris (κατασκευής 2004), χωρητικότητας 76.500-dwt.

Σύμφωνα με την United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) και τις εταιρείες πληροφοριών ναυτικής ασφάλειας Diaplous και Ambrey, δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του πλοίου καθώς διέσχιζε τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, νότια της Μόκα. Η κατάστασή του κρίθηκε αξιόπλοη και συνεχίζει τον πλου για το επόμενο λιμάνι προσέγγισής του.

Η Ambrey δήλωσε ωστόσο από την πλευρά της ότι το πλοίο χτυπήθηκε μία φορά και «υπέστη υλικές ζημιές στη δεξιά του πλευρά». Έως τώρα η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει πάντως προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση.

Τα δεδομένα AIS από το MarineTraffic δείχνουν ότι το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Vila do Conde στη Βραζιλία στις 12 Ιανουαρίου και κατευθυνόταν προς το λιμάνι Bandar Imam Khomeini στο Ιράν. Οι Χούθι προσπάθησαν να περιγράψουν το Star Iris ως «αμερικανικό» πλοίο χωρίς να προσφέρουν αποδείξεις και δήλωσαν ότι στόχευσαν το πλοίο με πολλούς πυραύλους.

Αντίποινα

«Ο στρατός μας δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει περισσότερες επιχειρήσεις σε αντίποινα για τα σιωνιστικά εγκλήματα εναντίον των αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αμερικανο-βρετανική επίθεση εναντίον της αγαπημένης μας χώρας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, σε δήλωσή του μετά την επίθεση.

Σημειώνεται ότι πριν από έξι ημέρες οι αντάρτες Χούθι είχαν στοχεύσει εκ νέου πλοίο της εισηγμένης στις ΗΠΑ Star Bulk Carriers - χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν τραυματισμό του πληρώματος ή σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα, στις 6 Φεβρουαρίου το Star Nasia, τύπου kamsarmax, υπέστη μικρές ζημιές όταν εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι εναντίον του χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες που πραγματοποίησαν οι Χούθι εναντίον εταιρειών φορτηγών πλοίων που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ. Πλοία των Genco Shipping & Trading και Eagle Bulk έχουν επίσης στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τα τελευταία χτυπήματα ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τις 19 Νοεμβρίου φθάνει τις 51.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 13/02/2024)