Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 έφθασε χθες η μετοχή της Ελλάκτωρ, με τους μετόχους της εταιρείας να έχουν «ενθουσιαστεί» από το μεγάλο ταμείο της εισηγμένης

Μετά τις πρόσφατες επιτυχημένες πωλήσεις των Smart Park, ΑΚΤΩΡ και Anemos, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 650 – 700 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, εύλογα, έχει «φουντώσει» τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του Ομίλου.

Ο Ευθύμης Μπουλούτας, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα χαρούμενος με την πορεία της μετοχής, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση –έστω και πρόσκαιρα– υπερέβη τα 2,72 ευρώ για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία (τελικά έκλεισε στα 2,66 ευρώ).

Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας προσεγγίζει πλέον το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ, απέχοντας μονοψήφιο ποσοστό μεταβολής από το συγκεκριμένο ψυχολογικό όριο.

Προς διανομή μερίσματος

Ο ίδιος ο κ. Μπουλούτας, σε δηλώσεις του στον Τύπο, έχει διαβεβαιώσει ότι η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους -για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. Αυτό που μένει να γνωστοποιηθεί είναι το ακριβές μέγεθος της μερισματικής απόδοσης, με την αγορά να έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ένα μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να πλανάται σχετικά με την επόμενη ημέρα, καθώς η πώληση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων και η απώλεια της Αττικής Οδού, αναμφίβολα, δημιουργούν ένα κενό στο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, αυτό το κενό δεν αποκλείεται να καλυφθεί από μια σειρά νέων επενδυτικών κινήσεων ή κάποιο νέο deal. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Ολλανδών βασικών μετόχων της Reggeborgh (ελέγχουν το 45%).

Στο 1x το P/BV

Σίγουρα, η αγορά και οι μέτοχοι θα γίνουν σοφότεροι στις 27 Μαρτίου του 2024, όταν και η Ελλάκτωρ πρόκειται να δημοσιεύσει τα τελικά οικονομικά μεγέθη του 2023. Μέχρι τότε, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 1x, το οποίο σημαίνει ότι η λογιστική αξία σχεδόν συμπίπτει με τη χρηματιστηριακή αξία (σχεδόν 930 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2023, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με τα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να διευρύνονται κατά 27%.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")