Η Κύπρος πιθανόν να μπορέσει να αρχίσει να παράγει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου το 2026, ενώ σχεδιάζει τη συμμετοχή της στο Great Sea Interconnector, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου

Η παραγωγή φυσικού αερίου και η σύνδεση με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για την Κύπρο και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η προμήθεια των οποίων διακόπηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κύπρος ανακοίνωσε την πρώτη ανακάλυψη υποθαλάσσιου φυσικού αερίου το 2011, ωστόσο, μια από τις νεότερες ανακαλύψεις έγινε το 2022 από την κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής Total Energies, όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Η προσδοκία μας, με την επιφύλαξη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που θα προτείνει σύντομα η Eni, είναι το 2026 ή αρχές του 2027», ανέφερε. Από την πλευρά της, η Eni δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου να σχολιάσει το θέμα.

Το κοίτασμα, γνωστό ως «Κρόνος», εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 2,5 τρισ. κυβικά πόδια αερίου. Οταν αρχίσει η παραγωγή, το αέριο πιθανότατα θα διοχετευθεί στις εγκαταστάσεις Zohr της Eni στην Αίγυπτο, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά. «Εχουμε μια ανακάλυψη εκεί που μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται πως από το 2007, η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες έρευνας για τα περισσότερα από τα 13 υπεράκτια μπλοκ, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στις θαλάσσιες περιοχές, νότια της Μεγαλονήσου.

Ενεργειακές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν «ένα ή δύο» μπλοκ που δεν έχουν αδειοδοτηθεί και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου. Πιθανώς να μη χρειαστεί κάποιος γύρος αδειοδότησης για τα νέα μπλοκ, εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, σημείωσε μιλώντας στο Reuters.