Σε εμπορική πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom, επιχειρώντας να ανταγωνιστεί ευθέως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco. «Κάναμε πρόταση όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο», φέρεται να δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ

Σε εμπορική πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom, επιχειρώντας να ανταγωνιστεί ευθέως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.

«Κάναμε πρόταση όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο», φέρεται να δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, διευκρινίζοντας ότι «οι εταιρείες βρίσκονται σε διαρκείς συνομιλίες για τον καθορισμό της βέλτιστης φόρμουλας τιμολόγησης για την αγορά αζέρικου φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι εφικτή μέσω υπάρχοντος αγωγού, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη χώρα της Κασπίας, και το αέριο ενδέχεται να προέλθει από τη δεύτερη φάση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πλέον εύκολη οδός για τις αποστολές αζέρικου φυσικού αερίου που προορίζεται για εξαγωγές καθώς υπάρχει σύνδεση μέσω αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία μπορεί εύκολα να επεκταθεί ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Gazprom.

Ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγού – δυναμικότητας πέντε δισεκατομυρίων κυβικών μέτρων που μπορεί να επεκταθεί στα 10 δισεκατομύρια – μέσω του οποίου το Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2007.

Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, το σχέδιο εκτιμάται ότι θα «τορπιλίσει» τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξασφαλίσει ενεργειακούς πόρους από την περιοχή της Κασπίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.