Ο ινδικός όμιλος Tata Group εξετάζει μια πιθανή απόσχιση της επιχείρησης μπαταριών του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς επεκτείνει την προσπάθειά του στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Tata βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων για την τελική απόσχιση της Agratas Energy Storage Solutions Pvt ως ανεξάρτητης μονάδας,

σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό. Μια τέτοια δομή θα επέτρεπε στην επιχείρηση μπαταριών να αντλήσει κεφάλαια και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Βομβάης σε μεταγενέστερο στάδιο, είπαν.

Μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο μπορεί να αποτιμήσει την Agratas σε 5 έως 10 δισ. δολάρια ανάλογα με την ανάπτυξή της και το κλίμα της αγοράς, είπαν. Εκπρόσωπος της Tata αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μετοχές της Tata Motors Ltd. σημείωσαν άνοδο έως και 3,1% στις συναλλαγές της Βομβάης την Παρασκευή, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 41,7 δισ. δολάρια.

Η Agratas σχεδιάζει και κατασκευάζει μπαταρίες για τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας, με εργοστάσια στην Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η Tata Motors και η μονάδα της Jaguar Land Rover Automotive Plc είναι οι άγκυρες πελάτες της.

Η Tata Motors ανέκτησε τον περασμένο μήνα τη θέση της ως η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας λόγω της ισχυρής της θέσης στα σπορ οχήματα γενικής χρήσης και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα πιο πρόσφατα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αφού η JLR είχε τα καλύτερα κέρδη των τελευταίων επτά ετών.

Η Agratas βρίσκεται σε συνομιλίες με ομάδα τραπεζών για να αντλήσει έως και 500 εκατ. δολάρια μέσω πράσινου δανείου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των εργοστασίων της, ανέφερε το Bloomberg News τον Ιανουάριο.

Η Tata Motors διερευνά επίσης παρόμοια σχέδια απόσχισης για την επιχείρηση EV της, καθώς ορισμένοι από τους υφιστάμενους επενδυτές μπορεί να θελήσουν να αποχωρήσουν, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Η επιχείρηση EV μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο ως ξεχωριστή εταιρεία σε μεταγενέστερο στάδιο, δήλωσε το άτομο.

Οι εκτιμήσεις είναι προκαταρκτικές και η Tata μπορεί να αποφασίσει να μην προχωρήσει με τις αποσχίσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.