Ο πιθανός νέος πρόεδρος της Ινδονησίας, Prabowo Subianto, έχει λάβει συμβουλές για τη βελτίωση του προϋπολογισμού, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την προσαρμογή των ευαίσθητων ενεργειακών επιδοτήσεων, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερο μέλος της ομάδας του. Ο Prabowo έχει λάβει την πρόταση να επανεξετάσει τις δαπανηρές επιδοτήσεις καυσίμων,

οι οποίες έφτασαν τα 500 τρισεκατομμύρια ρουπίες (32 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, ώστε να διασφαλίσει ότι μόνο οι φτωχοί θα επωφεληθούν, αλλά δεν ήταν σαφές τι θα κάνει, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της προεκλογικής του ομάδας Eddy Soeparno.

"Δεν μπορώ να πω ότι (ο Prabowo) έχει συμφωνήσει, αλλά η συμβουλή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων είναι να κάνει τον κρατικό προϋπολογισμό πιο αποτελεσματικό", δήλωσε ο Eddy Soeparno στο Reuters, μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ο Prabowo θα στοχεύσει στις επιδοτήσεις ως πρώτη του κίνηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο.

 

Η Ινδονησία επιδοτεί επί του παρόντος ορισμένα είδη καυσίμων και τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, μια πολιτική που έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, αλλά έχει εκθέσει τα κρατικά ταμεία στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και τα σχόλια του Prabowo σχετικά με την ανάληψη μεγαλύτερου δημόσιου χρέους έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των οίκων αξιολόγησης και των οικονομολόγων σχετικά με το ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας της χώρας.

"Πιστεύουμε ότι οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, δεδομένων ορισμένων από τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του Prabowo, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος δωρεάν γεύματος ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ, και των δηλώσεών του ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να διατηρήσει έναν σημαντικά υψηλότερο λόγο δημόσιου χρέους/ΑΕΠ", δήλωσε ο Thomas Rookmaaker, επικεφαλής του τμήματος κρατικών ομολόγων Ασίας-Ειρηνικού της Fitch Ratings.