Χούτι: Θα Μπλοκάρουν τη Διέλευση Πλοίων Συμφερόντων ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ - Προαναγγέλλουν Χρήση «Υποβρύχιων Όπλων»

Χούτι: Θα Μπλοκάρουν τη Διέλευση Πλοίων Συμφερόντων ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ - Προαναγγέλλουν Χρήση «Υποβρύχιων Όπλων»
energia.gr
Πεμ, 22 Φεβρουαρίου 2024 - 17:39

Οι αντάρτες Χούτι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές ενώ πρόκειται να χρησιμοποιήσουν και «υποβρύχια όπλα», όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη ο ηγέτης της οργάνωσης. Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα οι φιλοϊρανοί αντάρτες της Υεμένης απέστειλαν σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες επίσημη ειδοποίηση ότι θα απαγορεύσουν σε πλοία που έχουν σχέση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα

με στόχο να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες επιδρομές με drone και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται ενώ ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα φτάνει σχεδόν τους 30.000.

«Οι επιχειρήσεις στην Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν συνεχίζονται, κλιμακώνονται και είναι αποτελεσματικές», τόνισε ο Αμπντουλμαλίκ αλ Χούθι σε τηλεοπτική ομιλία του. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα υποβρύχια όπλα. Τα χτυπήματα της αντάρτικης ομάδας διαταράσσουν μια διαδρομή που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας και αναγκάζουν τις εταιρείες να ακολουθήσουν μια μακρύτερη, πιο ακριβή διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Την ίδια στιγμή, η προειδοποίηση των Χούτι προς τις εταιρείες ναυτιλιακών μεταφορών και ασφαλίσεων, η πρώτη που απευθύνει κάποιου είδους απαγόρευση προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ήρθε με τη μορφή δύο ανακοινώσεων από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των Χούτι, όπως πρόσφατα ονομάστηκε. Απαγορεύεται η είσοδος στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στην Αραβική Θάλασσα σε πλοία που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε ισραηλινούς πολίτες άτομα ή οντότητες και πλοία με σημαία Ισραήλ ή ανήκουν σε αμερικανούς ή βρετανούς πολίτες ή οντότητες, ή πλέουν υπό τις σημαίες τους, όπως ανέφεραν οι σημερινές ανακοινώσεις.

«Το Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στη Σαναά [πρωτεύουσα της Υεμένης] για να συντονίζει την ασφαλή και ειρηνική διέλευση πλοίων και σκαφών που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ», δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος των Χούτι.