Ο διπλασιασμός των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και η πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις ήταν στο «μενού» της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης, των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και των υποδομών και κέντρων logistics, τομέας στον οποίο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να το συνειδητοποιήσετε, είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και μέσω του IMEC (σημείωση: ο διάδρομος Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη) βλέπουμε τη συμμετοχή μας ως μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δύο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο κ. Μόντι, λέγοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης. Η ναυτιλία και η συνδεσιμότητα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες, ενώ ο κ. Μόντι στάθηκε επιπλέον και σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια.

Επί τάπητος βρέθηκαν οι πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για την κινητικότητα το επόμενο διάστημα. «Φέτος επεξεργαζόμαστε -και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα- μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεδομένο είναι πως οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό στόχο των διμερών σχέσεων, ενώ να σημειωθεί πως στην Ινδία έχει μεταβεί και πολυμελής επιχειρηματική αποστολή. Όπως ήδη αναφέρθηκε, έμφαση δίνεται σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια και η ναυτιλία και τα logistics. «Και βεβαίως, θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα στον κλάδο IT και, όπως συζητήσαμε, να φέρουμε κοντά τις πολύ ζωντανές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λέω στους Ινδούς φίλους ότι είμαστε το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου στην Ευρώπη και πέρα από αυτή» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί. Το μήνυμα που εξέπεμψε είναι πως μιλά για μια διαφορετική Ελλάδα και αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας (π.χ. υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ). Μίλησε επίσης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία όπως και για τις ινδικές στην Ελλάδα, όπως αυτή στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ επεσήμανε πως «έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα μέχρι το 2030».

Να σημειωθεί εδώ πως είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε υπάρξει επίσημη επίσκεψη του Ν. Μόντι στην Ελλάδα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως μοιραζόμαστε αμοιβαία πολιτική βούληση, να συνεργαστούμε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων και τη διερεύνηση και δημιουργία νέων συνεργειών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτή έχει περιγραφεί και στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία στην άμυνα, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων.

«Ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας»

Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί εδώ πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029. «Μοιραζόμαστε και οι δύο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε και οι δύο πιστοί στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Μόντι.

Συναντήσεις

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έφτασε στο Rashtrapati Bhavan όπου τον υποδέχτηκε ο Ινδός πρωθυπουργός. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Mahatma Gandhi και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar. Στη συνάντησή τους συζητήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, οι κοινές προκλήσεις των δύο χωρών και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")