Κέρδη για την Τιμή του Αργού Καθώς η Στενότητα στις Φυσικές Αγορές Αυξάνεται

Κέρδη για την Τιμή του Αργού Καθώς η Στενότητα στις Φυσικές Αγορές Αυξάνεται
energia.gr
Τρι, 27 Φεβρουαρίου 2024 - 09:16

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μετά από σημάδια στενότητας στις φυσικές αγορές. Έτσι, οι τιμές spot στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα αυτής της εβδομάδας, καθώς τα διυλιστήρια, επωφελούμενα από τα ισχυρά περιθώρια, έσπευσαν να προβούν σε αγορές. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση στα αποθέματα τις επόμενες εβδομάδες

Οι ανησυχίες για την ζήτηση στην Κίνα υποχωρούν, καθώς τα διυλιστήρια συνεχίζουν τις δυναμικές αγορές στη φυσική αγορά μετά την έκρηξη των ταξιδιών για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά στην ασιατική οικονομική υπερδύναμη. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχουν προγραμματίσει περισσότερες διακοπές λειτουργίας για λόγους συντήρησης σε σχέση με το συνηθισμένο.

Όσον αφορά την πλευρά της προσφοράς, ένα κοίτασμα πετρελαίου στη Λιβύη έκλεισε για λίγο από τους εργαζόμενους που απαιτούσαν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια εβδομαδιαία διακοπή στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας, τη Sharara, λόγω παρόμοιας δράσης των εργαζομένων στη βιομηχανία.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει αυξημένη, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να πλήττουν αρκετούς στόχους στην Υεμένη που ελέγχονται από τους Χούτι ως απάντηση στις αυξημένες επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι τιμές LNG στη Βόρεια Ασία σημείωσαν ανάκαμψη καθώς οι ευαίσθητοι ως προς τις τιμές αγοραστές στην περιοχή επανήλθαν στην αγορά spot μετά το πρόσφατο κύμα πωλήσεων.

Η προοπτική αυξημένων αγορών από την Κίνα ενίσχυσε το κλίμα. Οκτώ νέοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους φέτος, καλύπτοντας τις απαιτήσεις για το προϊόν στη διεθνή αγορά.

Το Κατάρ δημοσίευσε σχέδια για αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας LNG με βάση τις ισχυρές προοπτικές ζήτησης. Η συνολική δυναμικότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 85% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, φτάνοντας στα 142 mt/έτος πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τυχόν επιβράδυνση των εξαγωγών των ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε τις εξαγωγικές άδειες καθώς εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας.

Όσον αφορά τον χαλκό, η πορεία της τιμής του έχει οδηγήσει οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων χαμηλότερα καθώς η αγορά αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα. Τα αποθέματα για όλα τα βασικά μέταλλα στην Κίνα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τις ποσότητες χαλκού να εκτινάσσονται στις εγγεγραμμένες αποθήκες του Shanghai Futures Exchange. Κι αυτό, παράλληλα με μια ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Το νικέλιο συνέχισε τις μαζικές πωλήσεις του καθώς η αύξηση της προσφοράς στην Ινδονησία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η γαλλική εταιρεία παραγωγής νικελίου, Eramet, προειδοποίησε ότι το ινδονησιακό νικέλιο χαμηλού κόστους θα μπορούσε να εξαφανίσει τους ανταγωνιστές τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Christel Bories, δήλωσε ότι θα μπορούσε να καταλήξει να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του εξευγενισμένου νικελίου του μετάλλου σε πέντε χρόνια από τώρα. Αυτό συμβαίνει καθώς η κατάρρευση των τιμών έχει οδηγήσει πλήθος παραγωγών σε κλείσιμο ή μείωση παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος διεύρυναν τις απώλειες τους σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς επικρατούν επίμονες ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, οι ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος που παρέμεναν στα μεγάλα κινεζικά λιμάνια σημείωσαν αύξηση. Ως ένα περαιτέρω σημάδι επιδείνωσης, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές, ενώ ο εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος Vale δήλωσε ότι επιδιώκει αυξημένες πωλήσεις εκτός Κίνας.

Ο χρυσός υποχώρησε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν τη στιγμή που οι traders προετοιμάζονται για μια σειρά δεδομένων που θα ξεκαθαρίσουν την εικόνα σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων.