Παράταση έως τα Τέλη του Έτους για το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ

Παράταση έως τα Τέλη του  Έτους για το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 08:02

Απόφαση για την παράταση έως το τέλος του έτους της προθεσμίας ολοκλήρωσης της μελέτης για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς. Έτσι, αν και η μελετητική ομάδα είχε παραδώσει στα τέλη του προηγούμενου έτους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ένα αρχικό draft του ειδικού πλαισίου το οποίο θα ξεκαθαρίσει  το τοπίο σχετικά με το πού  θα επιτρέπεται και πού θα απαγορεύεται ή θα περιορίζεται η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, το σχέδιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.  

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού, η προθεσμία ολοκλήρωσης της σύμβασης για την «Αξιολόγηση και αναθεώρηση του  ΕΧΠ ΑΠΕ» παρατάθηκε έως τις 27.12.2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο που έχει στα χέρια της η ηγεσία του ΥΠΕΝ προτείνει   ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας  (ΠΑΠ) και αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και την αλλαγή του κλίματος που έχει οδηγήσει σε μεταβολή καιρικών στοιχείων που αφορούν στις ταχύτητες των ανέμων, την ηλιακή ακτινοβολία κλπ.
 
 Η πρόταση των μελετητών, η οποία  ενδέχεται να αλλάξει από το επιτελείο του ΥΠΕΝ, είναι να ευνοηθούν περισσότερες περιοχές για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αυξάνοντας τις   ΠΑΠ σε 67 από 58 που είναι στο ισχύον   ΕΧΠ ΑΠΕ που είχε κυρωθεί επί Γ.Σουφλιά το 2008. Ειδικότερα, έχουν προστεθεί επιπλέον δημοτικές ενότητες στην Κρήτη  (22) και άλλες 18 στις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων και τρεις στη Ροδόμη. Επίσης, αυξάνονται και στην Εύβοια, αλλά μειώνονται στην Κάρυστο, περιοχή που θεωρείται  επιβαρημένη και  υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις από τοπικούς φορείς για χωροθετήσεις και άλλων έργων ΑΠΕ.
 
Ο αριθμός των  «περιοχών αιολικής προτεραιότητας» μειώνεται σε  περιοχές του Εβρου, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Λακωνίας, όπου από 29 οι ΠΑΠ περιορίζονται σε 11. Σχετικά με τις  περιοχές αποκλεισμού, εκτός από τα   «Απάτητα βουνά» (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλο, Δίκτη) στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση ΑΠΕ, προτείνεται να ενταχθούν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους»,  «γεωπάρκα»   και   μικροί νησιωτικοί υγροτόποι.

Πάντως, εν όψει της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του νέου ΕΧΠ για τις ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ παρέτεινε για δύο έτη το καθεστώς στα απάτητα βουνά. Επίσης, οι μελετητές του νέου πλαισίου  περιορίζουν  την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες και κορεσμένες τουριστικά.

Σχετικά με τα αιολικά πάρκα το σχέδιο που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτείνει περιορισμό στην ανάπτυξη ΑΠΕ σε  σε εκτός σχεδίου περιοχές με  χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε  δασικές εκτάσεις,  φυσικές λίμνες κ.ά.. Ειδικά για τα ηλιακά συστήματα, στην προτεινόμενη μέγιστη κάλυψη ανά δημοτική ενότητα, θα προστίθεται και η ισχύς των φωτοβολταϊκών που δεν υπόκεινται σε  περιβαλλοντική αδειοδότηση προκειμένου να περιληφθούν και μεγάλα έργα, στα οποία είχε γίνει κατάτμηση σε μικρότερα.