Σταμπολής στην ΕΡΤ: Πού Οφείλεται η Εκτίναξη των Χονδρεμπορικών Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Video)

Σταμπολής στην ΕΡΤ: Πού Οφείλεται η Εκτίναξη των Χονδρεμπορικών Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Video)
energia.gr
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 08:36

Τις αιτίες πίσω από την πρόσφατη εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που οδήγησαν και στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για δίμηνη επιστροφή των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, ανέλυσε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Μιλώντας με τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο κ. Σταμπολής εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και δη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας EPEX Spot, που αφορά χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και, στη συνέχεια, και στην Ουγγαρία.

Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων με ρυθμίσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο ΕΕ, διεξάγεται μία προσπάθεια – στην οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, μέσω των αρμόδιων φορέων – για την αναθεώρηση του Target Model, δηλαδή του μοντέλου βάσει του οποίου λειτουργούν σήμερα όλες οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, δηλαδή τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στις τιμές από βδομάδα σε βδομάδα ή ακόμη και από μέρα σε μέρα.

Δείτε εδώ την παρέμβαση του Προέδρου του ΙΕΝΕ στην εκπομπή «Συνδέσεις» (από 02:00:18 έως και 02:10:30)