Πηγές: Η Βον Ντερ Λάϊεν Θα Εγκρίνει Τελικά τα Οχήματα Συνθετικών Καυσίμων - Αν Επανεκλεγεί

Πηγές: Η Βον Ντερ Λάϊεν Θα Εγκρίνει Τελικά τα Οχήματα Συνθετικών Καυσίμων - Αν Επανεκλεγεί
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 08:19

“Νερό στο κρασί” της, ένα βήμα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της, βάζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα βον ντερ Λάϊεν. Σύμφωνα με πηγές, η βον ντερ Λάϊεν θα αποδεχθεί τα οχήματα που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα ως εξαίρεση στην απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2035.

 Τα αποτελέσματα αυτής της προσαρμογής είναι αβέβαια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μπορούν ωστόσο να προσελκύσουν τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωβουλής. Ο Pascal Canfin, μέλος του Renew και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως η Ούρσουλα βον ντερ Λάϊεν είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει ορισμένες πτυχές της απαγόρευσης κινητήρων εσωτερικής καύσης. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή θα αφορά στα οχήματα που καταναλώνουν συνθετικά καύσιμα. Υπό προϋποθέσεις, τα καύσιμα αυτά μπορούν να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ανταποκρίνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οχήματα μηδενικών ρύπων από το 2035 και μετά. Εντούτοις, τα συνθετικά καύσιμα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά, ενώ προς το παρόν τα αντίστοιχα οχήματα είναι εξίσου ακριβά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται και η βον ντερ Λάϊεν, είχε καταθέσει μία παρόμοια πρόταση στις αρχές του μήνα. Η προσθήκη της εξαίρεσης για τα συνθετικά καύσιμα θα αμβλύνει τις ενστάσεις των πιο συντηρητικών δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή, ενδεχομένως αυξάνοντας και την εκλογική ισχύ της Προέδρου της Κομισιόν. Για τις πιο αριστερές δυνάμεις, η αλλαγή δεν αποτελεί αφορμή διαφωνίας καθώς τα συνθετικά καύσιμα δεν θα δυσχεράνουν τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εκπομπές άνθρακα θα επανεξεταστεί το 2026, ωστόσο αυτή η διετία μπορεί να αποδεχθεί κρίσιμη. Οι πρόσφατες Ευρωεκλογές ανέδειξαν ένα νέο κύμα “σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής” στο Στρασβούργο, με τα πράσινα κόμματα να υποχωρούν. Η ίδια η βον ντερ Λάϊεν, η οποία είχε ταυτιστεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και το ΕΛΚ επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τις ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης τετραετίας.