To YΠΕΝ Χρηματοδoτεί με15 Εκατ. Ευρώ την Έρευνα Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών

To YΠΕΝ Χρηματοδoτεί με15 Εκατ. Ευρώ την Έρευνα Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Πεμ, 29 Φεβρουαρίου 2024 - 18:45

Σε προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγορεύεται η εθνική προσπάθεια για την αξιοποίηση των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών που υπ'αρχουν στη χώρα, ενώ δίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) όπως προβλέπει σχέδιο του ΥΠΕΝ, κάτι που επισφραγίζει πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στον τρόπο κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2024, τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση στην ΕΑΓΜΕ διατίθεται ποσοστό 1,27% επί αυτών των εσόδων και ποσό μέχρι 15 εκατ. ευρώ για τις έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες. 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, την Υφυπουργό κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη γι’ αυτή την απόφαση. Αναγνωρίζεται και εμπράκτως πλέον η καθοριστική συμβολή της ΕΑΓΜΕ, η οποία θα είναι συνεργός και συνοδοιπόρος του ΥΠΕΝ για της επιτάχυνση της εκμετάλλευσης των ορυκτών της χώρας με κοινό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Με αυτή την χρηματοδότηση διευκολύνεται η ανάπτυξη δράσεων για την αξιοποίηση Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. Άλλωστε οι νέες ερευνητικές εργασίες της ΕΑΓΜΕ εντάσσονται στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταλλευτικής Έρευνας που εκπονούμε, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας, με μετρήσιμα μεγέθη οικονομικής και κοινωνικής αξίας για τη χώρα. Οφείλουμε να ερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της χώρας μας, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάρτηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες».

Σημειώνουμε ότι στη χώρα μας πραγματοποιείται ήδη εξόρυξη βωξίτη, νικελίου, κοβαλτίου, μαγνησίτη, χαλαζία και χαλκού. Παράλληλα καταγράφεται αύξηση στην παραγωγή συμπυκνωμάτων “χρυσού” και γύψου και μείωση, σε συμμόρφωση και προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες, στην παραγωγή λιγνίτη, κατά 68% (μεταξύ 2017-2021) και του νικελίου κατά 74,5%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον χρυσό και ακολουθεί ο γύψος, με αύξηση παραγωγής 64,5%. 

Στην τελευταία ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος για το 2023, με τίτλο: “Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία”, αναφέρεται ότι η παραγωγή της Ελλάδος με την υψηλότερη παγκόσμια κατάταξη για το 2021 αφορούσε στον περλίτη (2η θέση), τον μπεντονίτη (5η θέση) και τον μαγνησίτη (10η θέση), ενώ η εγχώρια παραγωγή βωξίτη ήταν 14η σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ελληνικές εξαγωγές ορυκτών πρώτων υλών το 2022 ανήλθαν σε 1,0 δισεκατομμύριο ευρώ, από 933 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, 2021 και αφορούν κυρίως σε αλουμίνιο και χαλκό, ήτοι, πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών. 

Ωστόσο, τα αποδεδειγμένα και καταγεγραμμένα διαθέσιμα κοιτάσματα περιλαμβάνουν επίσης κοβάλτιο, λίθιο, γραφίτη, καθώς και σπάνιες γαίες. Η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις σε πρώτες ύλες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών, αλλά και να ενισχύσει εγχώριες παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση του σημερινού παραγωγικού προτύπου.