Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την ανάπτυξη από κοινού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,7 GW

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των δύο εταιρειών αφορά την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 2,7 GW.

Η ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμό με τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που χαρακτηρίζουν τις «πράσινες» επενδύσεις επιτάσσει πλέον την ανάγκη «συνεργειών» που διασφαλίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αμοιβαίο επίπεδο.

Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι οι κοινοπραξίες στον χώρο των ΑΠΕ, αλλά και συνολικότερα στον χώρο της ενέργειας, συνιστούν πλέον μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τάση σε διεθνές επίπεδο, καθώς με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες επιτυγχάνουν το βέλτιστο αποτέλεσμα ως προς το κόστος αλλά και την απόδοση της εκάστοτε επένδυσης.

Win-Win συμφωνία

Η από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ επιτρέπει την αξιοποίηση του ιδιαίτερου «know-how» που διαθέτουν οι δύο εταιρείες στον ιδιαίτερο τομέα που δραστηριοποιούνται, με την μεν Intrakat να αποτελεί μια από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα, τη δε ΔΕΗ, τον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο με κρίσιμη τεχνογνωσία στη διαχείριση παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της Intrakat, η συμφωνία συνιστά «διαβατήριο» για την εταιρεία να ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο των ΑΠΕ, επιτυγχάνοντας έτσι μια σημαντική διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό της. Στην περίπτωση της Intrakat, οι ΑΠΕ αποτελούν μια πρόσθετη πηγή εσόδων, αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ομίλου, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν και το ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ θα έχει εκλείψει από το business plan.

Αντίστοιχα, η ΔΕΗ, έχοντας θέσει φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ΑΠΕ, συμμαχεί με έναν μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο προκειμένου να επιτύχει κατά τον βέλτιστο τρόπο την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδίων. Ένα πρόσθετο επιμέρους όφελος για τη ΔΕΗ αφορά την «ταυτότητα» των έργων, καθώς αφορούν αιολικά σε περιοχές σε υψηλό αιολικό δυναμικό και επομένως επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού μίγματος ως προς τη στοχαστικότητα που χαρακτηρίζουν τις ΑΠΕ.

Τέλος, η συμφωνία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την επέκτασή της στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ επιβάλλει πλέον την ταυτόχρονη ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαθεσιμότητας του ηλεκτρικού χώρου που ολοένα και περισσότερο θέτει σε κίνδυνο τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

Τι περιλαμβάνει το deal

Η Intrakat μεταβίβασε στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Η αξία της από κοινού επένδυσης στη δυνητική πλήρη ανάπτυξή της εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία των ΔΕΗ - Intrakat αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την επέκτασή της στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")