Η Σαουδική Αραβία δεν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, παρά την προτροπή του προέδρου του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ προς τα κράτη – μέλη του καρτέλ να μειώσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή και να επιστρέψουν στους επίσημους στόχους που ορίζουν οι συμφωνηθείσες ποσοστώσεις, διεμήνυσε αξιωματούχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία δεν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, παρά την προτροπή του προέδρου του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ προς τα κράτη – μέλη του καρτέλ να μειώσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή και να επιστρέψουν στους επίσημους στόχους που ορίζουν οι συμφωνηθείσες ποσοστώσεις, διεμήνυσε αξιωματούχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πετρελαϊκή πολιτική και η Σαουδική Αραβία θα προσφέρει ό,τι ζητούν οι πελάτες, φέρεται να δήλωσε η ανωτέρω πηγή στο πρακτορείο.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, προέτρεψε τις χώρες – μέλη του να συμμορφωθούν στις επίσημες ποσοστώσεις, μετά την υποχώρηση της τιμής του Brent στα προθεσμιακά συμβόλαια Οκτωβρίου κάτω από τα 100 δολάρια, την περασμένη Τρίτη.

Το καρτέλ αιφνιδίασε προχθές τις αγορές, αποφασίζοντας να μειώσει την παραγωγή του κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα στην οποία εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται η υπερβάλλουσα παραγωγή. Η παραγωγή των 11 μελών του οργανισμού, για τα οποία ισχύουν ποσοστώσεις, συμφωνήθηκε να ανέρχεται συνολικά σε 28,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στόχος του ΟΠΕΚ είναι η στήριξη των τιμών γύρω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι από τη στιγμή που οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά ρεκόρ του Ιουλίου, όταν είχαν ξεπεράσει τα 147 δολάρια το βαρέλι.