«Η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά», υποστήριξε ο Ευ. Μυτιληναίος

Η πίεση της ενεργειακής μετάβασης επιβαρύνει την «υπαρξιακή πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας του αλουμινίου στην Ευρώπη και ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) της Ε.Ε. δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου της ηπείρου από τον διεθνή ανταγωνισμό, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Platts. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο εν λόγω φόρος θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς δεν επιτελεί τον στόχο του, δηλαδή την εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση με αυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες με χαμηλότερο κόστος άνθρακα και πρότεινε η Ε.Ε. να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, και ειδικότερα ό,τι έκανε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, και να διαμορφώσει μια συμμαχία για το κλίμα με άλλες χώρες που θα οδηγήσει την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. «Οι βιομηχανίες που θα δραστηριοποιούνται σε χώρες εντός αυτής της συμμαχίας για το κλίμα θα αντιμετωπίζουν όλες το ίδιο κόστος άνθρακα», είπε.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου, είπε, αγωνίζονται να προσαρμοστούν, καθώς είναι αντιμέτωποι με υποτονικές αγορές, βρίσκονται εν μέσω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης –ιδίως στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία–, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξανόμενης πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα. «Η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά», ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και εκτίμησε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν βασική πρόκληση για τον κλάδο, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου.

Μιλώντας για τη Mytilneos, είπε ότι ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κατάλαβε ότι οι συνέργειες μεταξύ των τομέων της ενέργειας και των μετάλλων θα μπορούσαν να την κάνουν πιο ανθεκτική απέναντι στην κοστοβόρο προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Η εταιρεία έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στον κλάδο, λόγω των συνεργειών με τον κλάδο της ενέργειας και της θέσης της ως μεγαλύτερης καθετοποιημένης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στην Ε.Ε. «Χρειάστηκαν δύο ή τρία χρόνια οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας για να συνειδητοποιήσουν ότι το ενεργειακό τοπίο άλλαξε κατά τη διάρκεια της κρίσης των υψηλών τιμών», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως τα μεταλλουργεία αλουμινίου, χρειάζονται «ειδικές συμβουλές» ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Δεν μπορεί κάθε ενεργειακή εταιρεία να το κάνει αυτό».

Οι βιομηχανίες των χωρών που θα συμμετέχουν θα αντιμετωπίζουν όλες το ίδιο κόστος άνθρακα, τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")