Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν έντονα για τις κλιματικές αλλαγές, δηλώνουν πρόθυμοι να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους και στηρίζουν τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν έντονα για τις κλιματικές αλλαγές, δηλώνουν πρόθυμοι να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους και στηρίζουν τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ειδικότερα, το 62% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι κλιματικές αλλαγές συγκαταλέγονται στα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος – μαζί με τη φτώχεια. Το 60% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι, παρά τη σοβαρότητα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, το ζήτημα αυτό δεν είναι ανεξέλεγκτο και μπορεί να επιλυθεί, ενώ το 56% πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μπορεί να επηρεάσει θετικά την οικονομία. Παράλληλα, το 68% των Ευρωπαίων στηρίζει τους στόχους της Ε.Ε., ώστε έως το 2020 να υπάρξει μείωση τουλάχιστον κατά 20% των εκπομπών αερίων σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, το 61% στηρίζει τον στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 30%, εάν και οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες δεσμευτούν για ανάλογη μείωση, και το 69% στηρίζει τον στόχο για αύξηση της χρήσης ΑΠΕ στο 20%.

Σύμφωνα, πάντως, με το Ευρωβαρόμετρο, τέσσερις στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ότι δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι για το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την αντιμετώπισή τους, το 76% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει αρκετές ενέργειες από τη βιομηχανία, το 67% ότι δεν έχουν γίνει αρκετές ενέργειες από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ το 64% ρίχνει το βάρος στις εθνικές κυβερνήσεις και το 58% στην Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι δεν έχει αναλάβει κάποιο είδος δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως ο διαχωρισμός των αποβλήτων, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού ή απορριμμάτων. Παράλληλα, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει έτοιμο να πληρώσει περισσότερα χρήματα για την ενέργεια η οποία παράγεται από πηγές που εκλύουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου.

«Το μήνυμα είναι ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων στηρίζει τους κοινοτικούς στόχους ή μας παρακινεί να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερη δράση. Είναι ουσιαστικής σημασίας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν τις προτάσεις της Επιτροπής, όπως διατυπώθηκαν τον Ιανουάριο, σχετικά με το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε η Ευρώπη να καταστεί ικανή να επιτύχει πλήρως τους εν λόγω στόχους και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών», δήλωσε ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου.