Στον τομέα της αναπτύξεως της πυρηνικής ενεργείας συμφώνησαν χθες να συνεργασθούν η Βρεταννία και η Ιταλία, με απώτερο σκοπό να μειώσουν την εξάρτησή τους από συνεχώς και πιο ακριβό πετρέλαιο, αλλά και από το φυσικό αέριο. Η απόφασις ελήφθη κατά την διάρκεια συνομιλιών του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισκέπτεται την Βρεταννία, με τον Βρεταννό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν.

Στον τομέα της αναπτύξεως της πυρηνικής ενεργείας συμφώνησαν χθες να συνεργασθούν η Βρεταννία και η Ιταλία, με απώτερο σκοπό να μειώσουν την εξάρτησή τους από συνεχώς και πιο ακριβό πετρέλαιο, αλλά και από το φυσικό αέριο.

Η απόφασις ελήφθη κατά την διάρκεια συνομιλιών του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισκέπτεται την Βρεταννία, με τον Βρεταννό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν. Κατά την διάρκεια κοινής συνεντεύξεως Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες στο Λονδίνο, ο Μπράουν δήλωσε: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τα κράτη μας θα συνεργασθούν στον τομέα της πυρηνικής ενεργείας. Συμφωνούμε και οι δύο ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παίξη ένα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των κοινών μας στόχων σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια».

Ο δε Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε πως η Ιταλία θα εργασθή από κοινού με την Βρεταννία προκειμένου να επιταχύνη τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και να αναπτύξη γρήγορα εναλλακτικές πηγές ενεργείας. Μάλιστα, τόνισε πως ελπίζει σε ανάλογη ευρωπαϊκή πολιτική. «Ελπίζουμε πως θα υπάρξη μια ενιαία πυρηνική πολιτική για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία είναι το μοναδικό από τα βιομηχανικά κράτη του G8 που δεν χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, μετά την απόρριψη της από το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1987, αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπύλ, στην τότε σοβιετική Ουκρανία.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 11/09/2008)