Επιπλέον δάνεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξασφάλισε η Αίγυπτος από το ΔΝΤ την Τετάρτη, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξηθούν τα επιτόκια με την λίρα να διολισθαίνει σχεδόν κατά 40%. Αιφνιδίασε την αγορά η αύξηση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων στο ρεκόρ του 27,25%, σε μια κίνηση που στοχεύει στη συγκράτηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού

Πριν από ένα χρόνο είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ ένα οικονομικό πακέτο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, η Αίγυπτος απέτυχε να εκπληρώσει το βασικό αίτημα του ταμείου για μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία ή να σημειώσει πρόοδο στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το ΔΝΤ καθυστέρησε τις εκταμιεύσεις περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονταν το 2023.

Το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου έχει εκτοξευθεί στα 164,7 δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος εξυπηρέτησής του αναμένεται να φτάσει τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Τον Φεβρουάριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ήταν 35,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς κατέρρευσε ξαφνικά το νόμισμα και η οικονομία

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι το 2013, ανατρέποντας τον Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οικονομία της Αιγύπτου βασίστηκε στον ηγεμονικό ρόλο του στρατού στις επιχειρήσεις και στην κατασκευή μεγαλεπήβολων έργων υποδομής.

Έπειτα από χρόνια αλόγιστων δαπανών και οικονομικής κακοδιαχείρισης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, βύθισε την Αίγυπτο σε οικονομική κρίση. Το Κάιρο είδε τους επενδυτές να αποσύρουν δισεκατομμύρια από τη χώρα, ενώ το κόστος του σιταριού και άλλων εισαγωγών αυξήθηκε.

Τα εμβάσματα από Αιγύπτιους εργάτες στο εξωτερικό – η κύρια πηγή ξένου νομίσματος – μειώθηκαν έως και 30% μόνο το διάστημα Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ήταν ακόμη ένας λόγος απώλειας συναλλάγματος με τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Ισραήλ, στο οποίο η Αίγυπτος βασίζεται τόσο για την εγχώρια κατανάλωση όσο και για τις προσοδοφόρες επανεξαγωγές.

O M. Αλ Σίσι βλέπει το οικονομικό θαύμα των προηγούμενων ετών να καταρρέει με κρότο
Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στις 9 Οκτωβρίου και το αέριο που εξάγεται στην Αίγυπτο έπεσε ακόμη και στο μηδέν κάποια στιγμή, αν και μικρές ποσότητες άρχισαν να ρέουν ξανά.

Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είναι επίσης δραματική.

Και πιο πρόσφατα, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας μείωσαν τις διελεύσεις πλοίων, άρα και τα τέλη της Διώρυγας του Σουέζ κατά 40-50%.

Ενδεικτικό της απώλειας εσόδων είναι ότι η Αίγυπτος το οικονομικό έτος 2022 – 2023 κέρδισε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τουρισμό και 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η αγοραστική δύναμη των μέσων Αιγυπτίων μειώνεται μέρα με τη μέρα, με βασικά είδη πρώτης ανάγκης να διακινούνται στη μαύρη αγορά.

Η κατάρρευση της Αιγύπτου θα αποτελούσε μεγάλη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, την ώρα που μαίνονται σοβαρές γεωπολιτικές κρίσεις, με τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν και την πολιτική και στρατιωτική διαίρεση στη Λιβύη. Ο εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει».

(από epikaira.gr)