Γιατί οι Καταναλωτές Στρέφονται στα Σταθερά Μπλε Τιμολόγια Ρεύματος Μικρής Διάρκειας

Γιατί οι Καταναλωτές Στρέφονται στα Σταθερά Μπλε Τιμολόγια Ρεύματος Μικρής Διάρκειας
της Άντας Σεϊμανίδη
Σαβ, 9 Μαρτίου 2024 - 11:26

Φυσικό Αέριο, Protergia και Ήρων, παρόντες σε αυτήν την αγορά - Η ανθρωπογεωγραφία των νέων πελατών του επίμαχου τιμολογίου Maxi Home Fixed, αποκαλύπτει ένα κοινό που προσελκύεται από τα σταθερά τιμολόγια μικρής διάρκειας

Οι λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές στρέφονται στα σταθερά μπλε τιμολόγια ρεύματος μικρής διάρκειας εντοπίζονται πιθανότατα στην ανθρωπογεωγραφία των νέων πελατών του επίμαχου τιμολογίου Maxi Home Fixed που λάνσαρε η Φυσικό Αέριο.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της εταιρείας, αποκαλύπτεται ένα ειδικό κοινό που προσελκύεται από τα σταθερά τιμολόγια μικρής διάρκειας. Σε αυτήν την κατηγορία, είναι πλέον παρόντες με δικά τους τιμολόγια η Protergia και ο Ήρων. Από την ανταπόκριση που θα υπάρξει, θα φανεί προφανώς και το πραγματικό εύρος του νέου κοινό που «ανακάλυψε» πρώτη η Φυσικό Αέριο, έστω και επισείοντας την μήνιν της ΡΑΑΕΥ. Ειδικότερα:

Το επίμαχο τιμολόγιο MAXI Home Fixed της Φυσικό Αέριο, το οποίο λανσαρίστηκε και διαφημίστηκε, με διευκρίνιση σχετικής υπουργικής απόφασης, πολύ πριν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιτρέψει και στα σταθερά τιμολόγια τουλάχιστον έξι μηνών να εντάσσονται στα μπλε τιμολόγια (διάρκειας 12 μηνών).  

Παρά το επαπειλούμενο πρόστιμο από τη ΡΑΑΕΥ, για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, το συγκεκριμένο τιμολόγιο έφερε στη Φυσικό Αέριο πάνω από 12 χιλιάδες νέους πελάτες, με τους ιθύνοντες να θεωρούν ότι αποκαλύφθηκε ένα ειδικό κοινό για τα σταθερά τιμολόγια μικρής διάρκειας.

Επιπλέον, σε ότι αφορά το πρόστιμο η Φυσικό Αέριο υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση το επίμαχο τιμολόγιο MAXI Home Fixed δεν στρεφόταν ενάντια στις οδηγίες της ΡΑΑΑΕΥ, αλλά είχε στόχο να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.

Τι αποκαλύπτει η …ανθρωπογεωγραφία

Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπογεωγραφία των νέων πελατών της Φυσικό Αέριο που «ασπάστηκαν» το επίμαχο τιμολόγιο είναι ενδιαφέρουσα και πιθανόν απόλυτα χαρακτηριστική των δύο βασικών σημείων που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο κοινό: Το πρώτο είναι να γνωρίζει εξαρχής τι θα έχει να πληρώσει τους επόμενους μήνες και ασφαλώς σε μια ανταγωνιστική τιμή.

Το δεύτερο στοιχείο είναι να μην δεσμεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι συνθήκες της ζωής αλλάζουν και ενδέχεται να χρειαστούν άλλες επιλογές. Φοιτητές, στρατιωτικοί που μετακινούνται, άτομα που ζουν μόνα τους, οικογένειες με αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, είναι διακριτές ομάδες πελατών του νέου τιμολογίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του τμήματος μάρκετινγκ της Φυσικό Αέριο.

Μία ακόμα σημαντική κατηγορία που φαίνεται να προσέλκυσε το MAXI Home Fixed, είναι πελάτες της Ζενίθ, που για κάποιους λόγους θεώρησαν ότι, είτε οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν στην αρχή τις ακριβείς χρεώσεις που θα πλήρωναν, είτε η ίδια η εταιρεία δεν εξήγησε επαρκώς τις προσφορές της.

Τα ακόμα μικρότερης διάρκειας τιμολόγια των Protergia και ΗΡΩΝ

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν άργησαν να εμφανιστούν στην αγορά και οι επόμενοι πάροχοι, προσφέροντας αντίστοιχα τιμολόγια και μάλιστα ακόμα πιο μικρής διάρκειας, στους έξι αντί των οκτώ μηνών του τιμολογίου της Φυσικό Αέριο. Πρώτη κατά σειρά η Protergia, λανσάροντας το νέο εξάμηνο πρόγραμμα ρεύματος Protergia Value SAFE 6 Μήνες. Πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει την ανάγκη των πελατών για σταθερό πρόγραμμα με μικρότερη χρονική δέσμευση και με εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή.

Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με την εταιρεία, προσφέρει:

• Τη χαμηλότερη με διαφορά σταθερή χρέωση ενέργειας 0,0975€/kWh (9,75 λεπτά την κιλοβατώρα), ανεξαρτήτως επιπέδου κατανάλωσης, τύπου μετρητή (με ή χωρίς νυχτερινή μέτρηση) ή εμπρόθεσμης εξόφλησης
• Μηδενική εγγύηση, με πάγια εντολή εξόφλησης
• Πάγιο 9,9€/μήνα

Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς εγγύηση με πάγια εντολή, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας, χωρίς πρόσθετη συνδρομή και με διαθέσιμη την υπηρεσία myprotergia για τον έλεγχο της κατανάλωσης. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και σε Ευάλωτους πελάτες (ΚΟΤ).

Η Ήρων ακολούθησε τις τελευταίες μέρες, λάνσαροντας το Fix Genius στα 13 λεπτά ανά kWh (ή 10,40 λεπτά ανά kWh με έκπτωση συνέπειας 20%) όλο το 24ωρο, πάγιο 9,5 ευρώ ανά μήνα με μηδενική εγγύηση και προκαταβολή μέσω της ενεργοποίησης της πάγιας εντολής.

Σε ότι αφορά τη Φυσικό Αέριο συνεχίζει να προσφέρει το Maxi Home Fixed (σταθερή τιμή στα 12,3 λεπτά ανά kWh για 8 μήνες, με πάγιο 9 ευρώ ανά μήνα και μηδενική εγγύηση με ενεργοποίηση πάγιας εντολής).

Κριτήρια για τη συνέχιση του ενδιαφέροντος

Kαι η μάχη των προμηθευτών συνεχίζεται! Βασικό κριτήριο κατά πόσο θα μπουν και άλλοι προμηθευτές στη μάχη των σταθερών τιμολογίων μικρής διάρκειας, θα εξαρτηθεί από δύο κυρίως παράγοντες:

Κατά πόσο μπορέσουν τους επόμενους μήνες να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές από την προθεσμιακή αγορά, γι’ αυτήν την νέα κατηγορία τιμολογίων, αλλά και από το κατά πόσο το διαφαινόμενο κοινό των σταθερών τιμολογίων μικρής διάρκειας θα αποδειχθεί ευρύ και με συνεχιζόμενο ενδιαφέρον.

Επίσης, έναν ρόλο θα παίξει και η διαφαινόμενη παραπέρα αποκλιμάκωση των τιμών τον Μάρτιο, με προβλέψεις τιμών ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά ανά kWh, η οποία ενδέχεται να ευνοήσει περισσότερο τα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία επίσης προωθούν εντατικά οι πάροχοι.

(από aenergy.gr)