Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ μαζί με τις τιμές του πετρελαίου. Ο ίδιος ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε αυτή την κερδοφορία «αισχρή» και η δήλωσή του προφανώς αντικατοπτρίζει την εντύπωση που επικρατεί στον απλό κόσμο. Ομως, η εντύπωση αυτή μπορεί να είναι εσφαλμένη.

Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ μαζί με τις τιμές του πετρελαίου. Ο ίδιος ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε αυτή την κερδοφορία «αισχρή» και η δήλωσή του προφανώς αντικατοπτρίζει την εντύπωση που επικρατεί στον απλό κόσμο. Ομως, η εντύπωση αυτή μπορεί να είναι εσφαλμένη. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Financial Times, η φαινομενικά θεαματική κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών, υπολογισμένη βάσει της απόδοσης απασχολούμενου κεφαλαίου, αποδεικνύεται εντέλει στάσιμη. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των εταιρειών ερευνών IHS Herold και παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών HarissoLovegrove για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, η μέση απόδοση κεφαλαίου διαμορφώθηκε πέρυσι μόλις κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από εκείνη του 2004, έστω και αν η μέση τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 30 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή ήδη κατά 40 δολάρια χαμηλότερη σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των μέσων Ιουλίου, το μέλλον της κερδοφορίας του κλάδου δεν προδιαγράφεται θετικό.

Η απόδοση κεφαλαίου των πετρελαϊκών εταιρειών υπήρξε περιορισμένη λόγω των μαζικών επενδύσεων που έχουν δρομολογήσει οι εταιρείες αυτές. Η Exxoπρόκειται φέτος να δαπανήσει συνολικά 25 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup, μεγάλο μέρος των δαπανών αυτών αφορά προγράμματα όπου η παραγωγή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. «Οι εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου μετά την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Οι χαμηλές τιμές του αργού ώθησαν πολλές από αυτές να μειώσουν τις κεφαλαιακές δαπάνες τους και τώρα συνειδητοποιούν ότι, για να διατηρήσουν τα επίπεδα της παραγωγής, χρειάζεται να δαπανήσουν περισσότερο», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, με τη μείωση των τιμών του αργού, μέρος των πιέσεων που υφίστατο η κερδοφορία των πετρελαϊκών θα περιοριστεί. Νέος εξοπλισμός θα τεθεί σε λειτουργία στον χώρο της άντλησης και νέο προσωπικό θα εξειδικευθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρόντνι Σμιτ, γενικό διευθυντή της τράπεζας Standard Chartered, ιδιοκτήτριας της HarrisoLovegrove, ίσως αυτό να μην είναι αρκετό για να ανακόψει την πτώση των κερδών. Αν οι τιμές του αργού συνεχίσουν να υποχωρούν και διατηρηθούν οι πιέσεις στην κερδοφορία, η ανάγκη αλλαγών θα πυροδοτήσει άλλον ένα γύρο αναδιαρθρώσεων. Ο Μπομπ Γκίλον της IHS Herold διαβλέπει «επιθετικές δαπάνες στην οργανική ανάπτυξη και οργανικές δαπάνες στις εξαγορές».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 07/09/2008)