Η άνοδος των ενεργειακών τιμολογίων στις ΗΠΑ, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου, έκανε εμφανείς τις συνέπειές της τον περασμένο Ιούλιο πρωτίστως στο εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον, σε ύψος ρεκόρ, επισκιάζοντας τα οφέλη που είχαν αποφέρει τον ίδιο μήνα οι αμερικανικές εξαγωγές.

Η άνοδος των ενεργειακών τιμολογίων στις ΗΠΑ, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου, έκανε εμφανείς τις συνέπειές της τον περασμένο Ιούλιο πρωτίστως στο εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον, σε ύψος ρεκόρ, επισκιάζοντας τα οφέλη που είχαν αποφέρει τον ίδιο μήνα οι αμερικανικές εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, τα οποία εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο κατά 5,7% στα 62,2 δισ. δολάρια και έφθασε στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Συγκριτικά, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο μετά από αναθεωρημένα στοιχεία είχε διαμορφωθεί στα 58,8 δισ. δολάρια. Ανοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, σημείωσαν τον μήνα Ιούλιο και οι αμερικανικές εισαγωγές και εξαγωγές.

Αύξηση εξαγωγών

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί πλήρωσαν το πετρέλαιο στην υψηλή τιμή των 124,66 δολαρίων το βαρέλι, τιμή η οποία επισκίασε τα κέρδη της αμερικανικής οικονομίας από τις αυξημένες εξαγωγές σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη και μηχανήματα. Και ενώ η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου κατέστησε τα αμερικανικά προϊόντα περισσότερο προσιτά στο εξωτερικό, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της ιαπωνικής οικονομίας είναι πολύ πιθανόν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς τα κράτη των περιοχών αυτών, τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, Αμερικανοί οικονομολόγοι διατείνονται πως οι εξαγωγές θα είναι ισχυρές, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη να διεκπεραιώσουν παραγγελίες που έχουν ήδη λάβει από πελάτες τους στο εξωτερικό. Πιστεύουν επίσης ότι το εμπορικό έλλειμμα θα περιοριστεί εφόσον, σύμφωνα με τις παρούσες τάσεις, η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί πορεία πτωτική.

Και εισαγωγών

Βάσει των στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι εισαγωγές των ΗΠΑ τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 3,9% στα 230,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 42,6 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν για την αγορά αργού πετρελαίου. Παράλληλα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 3,3% στα 168,1 δισ. δολάρια, χάρις στην άνοδο των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Στην άνοδο των εξαγωγών συνέβαλε, όπως ήταν αναμενόμενο, η χαμηλή τιμή του αμερικανικού δολαρίου. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στα 24,9 δισ. δολάρια, από τα 21,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/09/2008)