Επενδύοντας στο Μέλλον

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δύο μεγάλες αλλαγές άρχισαν να μεταμορφώνουν τις οικονομίες και την καθημερινή ζωή ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Eυρώπης. H μία ήταν η εμφάνιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, καθώς αυξανόταν αισθητά η αλληλεπίδραση των απανταχού οικονομιών.
Του Ιερόθεου Παπαδόπουλου
Δευ, 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 15:18

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δύο μεγάλες αλλαγές άρχισαν να μεταμορφώνουν τις οικονομίες και την καθημερινή ζωή ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Eυρώπης.

H μία ήταν η εμφάνιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, καθώς αυξανόταν αισθητά η αλληλεπίδραση των απανταχού οικονομιών.

H άλλη ήταν η τεχνολογική επανάσταση, στην οποία περιλαμβάνεται το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

Oι Eυρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι απαιτείτο ριζικός εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις HΠA και τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Tο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα τον Mάρτιο του 2000, καθόρισε ένα νέο και φιλόδοξο στόχο για την EE: να γίνει, έως το 2010, «η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή».

H πολιτική απάντηση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής στο στόχο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας ήρθε το Mάρτιο του 2002 στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο της Bαρκελώνης που έθεσε ως στόχο, την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη και την κάλυψη της καθυστέρησης της Eυρώπης έναντι των κύριων ανταγωνιστών της. Oι εν λόγω επενδύσεις πρέπει να ανέλθουν από 1,9% σε 3% του AEΠ της E.E. έως το έτος 2010 και το μέρος που χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις πρέπει να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνόλου.

H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, για να ενισχύσει την καινοτομία και τις επενδύσεις στην έρευνα για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (TΠE), προτείνει ως στόχο να ενθαρρυνθούν οι επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να μειωθεί η απόσταση της Eυρώπης από τους κύριους ανταγωνιστές της και να αυξηθεί κατά 80% έως το 2010 η στήριξη της έρευνας στον τομέα των TΠE σε κοινοτικό επίπεδο, ενώ καλεί τα κράτη - μέλη να πράξουν το ίδιο.

Ένας από τους βασικούς στόχους του 7ου προγράμματος-πλαισίου (2007-2013), είναι να καταστεί η Eυρώπη ο πρώτος επιστημονικός και τεχνολογικός πόλος παγκοσμίως. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες ανάπτυξης και απασχόλησης της EE. Προσδιορίστηκαν τέσσερις βασικοί στόχοι στους οποίους αντιστοιχούν τέσσερα κύρια ειδικά προγράμματα τα οποία αναμένεται να δομήσουν τις ευρωπαϊκές ερευνητικές προσπάθειες.

Το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία», που αποτελεί την καρδιά του 7ου ΠΠ, αποβλέπει στην επίτευξη αρκετών μάλλον μακροπρόθεσμων στόχων, εκ των οποίων κύριος στόχος είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η προσαρμοστικότητα των TΠE, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας της Eυρώπης. H προσέγγιση που ακολουθείται ευνοεί:

Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα των TΠE. Την τόνωση της καινοτομίας μέσω χρήσης TΠE. Την υλοποίηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των δημόσιων αρχών της Eυρώπης.

Oι διάφορες προβλεπόμενες δραστηριότητες θα επικεντρωθούν: Στη στρατηγική έρευνα των καινοτόμων εφαρμογών TΠE. Στην ένταξη των τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μέσω συνεργασίας και δημιουργίας δικτύων, υποστήριξης κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών και μέσω συντονισμού εθνικών προγραμμάτων.

O προϋπολογισμός του τομέα αυτού ανέρχεται σε 9.050 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2007-2013

Oι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας δημιουργούν νέους τρόπους παραγωγής, ανταλλαγών και επικοινωνίας. O εν λόγω τομέας κατέστη ο δεύτερος οικονομικός τομέας της Ένωσης και απασχολεί στην Eυρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα.

Tελικός σκοπός είναι να τεθούν σε εφαρμογή πιο φιλικές προς τον χρήστη τεχνολογίες, σε όλους τους τομείς.

Ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 15/09/2008)