Η Κρίση στις Διεθνείς Χρηματαγορές Παρασύρει το Πετρέλαιο

Το δράμα στις διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή ημέρα στον απόηχο της κατάρρευσης της Αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Το ράλι την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσμα της διάσωσης των στεγαστικών τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac από την Αμερικανική κυβέρνηση, αποδείχθηκε μία πρόσκαιρη υπόθεση αφού επεκράτησαν οι φόβοι για μία παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Energia.gr
Τρι, 16 Σεπτεμβρίου 2008 - 16:16

Το δράμα στις διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή ημέρα στον απόηχο της κατάρρευσης της Αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Το ράλι την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσμα της διάσωσης των στεγαστικών τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac από την Αμερικανική κυβέρνηση, αποδείχθηκε μία πρόσκαιρη υπόθεση αφού επεκράτησαν οι φόβοι για μία παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η δε χρεοκοπία της Lehman Brother ήλθε να εντείνει τους φόβους αυτούς αφού είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι προβληματικό σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Όπως παρατηρούσαμε σε σχόλιό μας την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο επηρεάζεται πλέον άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις με την τιμή του να συμπιέζεται συνεχώς προς τα κάτω τις τελευταίες ημέρες, έχοντας πατώσει στα 92 δολάρια το βαρέλι σε αγοραπωλησίες προθεσμιακών συμβολαίων σήμερα το πρωί στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης. Η καθοδική πορεία του πετρελαίου επηρεάζεται πλέον από τις εκτιμήσεις για μείωση της ανάπτυξης όχι μόνο στις ΗΠΑ, κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η κατρακύλα των τιμών. Τώρα οι αναλυτές κάνουν λόγο για πραγματική κάμψη στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, Ινδία, Μαλαισία και αλλού στη Ν.Α Ασία και άρα προβλέπουν αισθητή μείωση στην ζήτηση αργού και προϊόντων για τους επόμενους 12 μήνες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εκτιμήσεις για μειωμένη ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο υπερίσχυσαν των εντυπώσεων από την απόφαση του OPEC την περασμένη εβδομάδα για μείωση της παραγωγής για 580.000 βαρέλια την ημέρα. Καθώς εντείνεται το αρνητικό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, και εν όψει του εκτροχιασμού του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ, η ανωτέρω μείωση ίσως τελικά αποδειχθεί τελείως ανεπαρκής, παρατηρούν γνώστες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου στο Λονδίνο. «Για αυτό οι προσδοκίες των πετρελαιοπαραγωγών για μια σταθεροποίηση των τιμών στο επίπεδο των 90 -100 δολάριων το βαρέλι διαψεύδονται στην πράξη αφού οι εκτιμήσεις είναι για περαιτέρω μείωση των τιμών, ακόμη και στα 75 δολ. το βαρέλι, πριν δούμε να δημιουργείται μία νέα ζώνη στήριξης», παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος ενεργειακού fund στην Ζυρίχη.

Από την άλλη πλευρά οι επικεφαλείς των οικονομικών επιτελείων των περισσότερων κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη, έχουν αρχίσει να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία αφού χαμηλότερες τιμές πετρελαίου βοηθούν στην συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και υπόσχονται, μία ημέρα, επιστροφή σε μειωμένα επιτόκια. Για να συνεχισθεί ο κύκλος της ύφεσης, ανάπτυξης, παρατηρούμε εμείς.

Εάν τελικά δεχθούμε ότι τα 150 δολάρια το βαρέλι, που είχε σχεδόν φθάσει η τιμή του αργού το καλοκαίρι που πέρασε, ήτο εξαιρετικά υψηλή και δεν ανταποκρίνετο στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, για αυτό και υποχώρησε τόσο γρήγορα με το ξέσπασμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, τότε ποια μπορεί να είναι μία δίκαιη και λογική τιμή; Μία τιμή που ουσιαστικά δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα επιτρέπει στις εταιρείες να χρηματοδοτούν τις έρευνες τους για την ανακάλυψη και αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων; Είναι προφανές ότι εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Και είναι ακόμη πιο σίγουρο και απόλυτα προβλέψιμο ότι την τιμή του πετρελαίου θα καθορίζουν οι αγορές σε καθημερινή βάση ερμηνεύοντας και προβλέποντας τις όποιες εξελίξεις.