Βελτιωμένη προσφορά 774 πενών ανά μετοχή φέρεται να κατέθεσε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, Electricite de France (EdF) για την British Energy, αποτιμώντας τη βρετανική επιχείρηση στα 12,4 δισ. στερλίνες (22,6 δισ. δολάρια).

Βελτιωμένη προσφορά 774 πενών ανά μετοχή φέρεται να κατέθεσε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, Electricite de France (EdF) για την British Energy, αποτιμώντας τη βρετανική επιχείρηση στα 12,4 δισ. στερλίνες (22,6 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση, η νέα προσφορά, κατά 9 πένες ανά μετοχή υψηλότερη σε σχέση με την αρχική, θα συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της EdF στις 22 Σεπτεμβρίου. Εκείνο της British Energy συνεδρίασε τη Δευτέρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν επιλυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, θα μπορέσει να προτείνει στους μετόχους την προσφορά της ΕdF.

Κατά τα φαινόμενα, η υπόθεση προχωρεί παρά τις σοβαρές ενστάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ελέγχει το 30% της British Energy.

Εκπρόσωποι αμφοτέρων των εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, όπως έγινε τον Ιούλιο. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε να αποκαλύψει πως η EdF «σημειώνει πρόοδο» στις συνομιλίες και μια είδηση περί πιθανής συμφωνίας ίσως γίνει γνωστή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με την υπουργό, η γαλλική κυβέρνηση, που ελέγχει το 85% της EdF, στηρίζει τα σχέδια επέκτασης στη Βρετανία.

Κατασκευή νέων αντιδραστήρων

Αναλαμβάνοντας την British Energy, η EdF, με 7,9 εκατομμύρια πελάτες στη Βρετανία, θα αναλάβει τον έλεγχο οκτώ τοποθεσιών για σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, όπου θα μπορέσει να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες. Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει τέτοιες επενδύσεις και έχει προσδιορίσει σχετικές τοποθεσίες. Ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, στηρίζει την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μόλις προχθές ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας, Τζον Χάτον, προειδοποίησε πως η Βρετανία οφείλει να ξεκινήσει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων, για να μη χάσει επενδύσεις και ειδικευμένο προσωπικό προς όφελος προγραμμάτων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που έχουν δρομολογηθεί στις ΗΠΑ και την Κίνα. Από την πλευρά της, η EdF -που φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα καταθέσει προσφορά για την αμερικανική εταίρο της Constellation Energy- έχει καταρτίσει σχέδια για τουλάχιστον τέσσερις νέους αντιδραστήρες στη Βρετανία από το 2017.

Σε χθεσινό ανακοινωθέν του, το σκέλος του κλάδου ενέργειας της γαλλικής συνομοσπονδίας εργαζομένων που εκπροσωπεί την EdF χαρακτήρισε «υπερβολικά υψηλή» την τιμή, προσθέτοντας ότι η αξία της Βritish Energy είναι δύσκολο να υπολογισθεί. Για τους αναλυτές, η τιμή είναι «η κατάλληλη», δεδομένου μάλιστα ότι οι μέτοχοι της Βritish Energy, οι οποίοι μόλις πριν από λίγους μήνες ήλπιζαν σε καλύτερη προσφορά, της τάξης άνω των 800 πενών ανά μετοχή, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές και στις τιμές της ενέργειας.
 
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/09/2008)