Η LG Electronics θα εξαγοράσει το 55% των μετοχών του εργοστασίου κατασκευής ηλιακών εξαρτημάτων της Conergy, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία, η οποία προβαίνει, με αυτό τον τρόπο, στην πρώτη υπεράκτια έισοδό της στον επικερδή αυτό τομέα.

Η LG Electronics θα εξαγοράσει το 55% των μετοχών του εργοστασίου κατασκευής ηλιακών εξαρτημάτων της Conergy, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία, η οποία προβαίνει, με αυτό τον τρόπο, στην πρώτη υπεράκτια έισοδό της στον επικερδή αυτό τομέα.

Ο όμιλος θεωρεί τη συμφωνία, που αναμένεται να στοιχίσει στην LG τουλάχιστον 200 δισ. γουόν, δηλαδή, 180 εκατ. δολάρια, ως έναν πιθανό οδηγό για μελλοντική ανάπτυξη καθώς επιχειρεί να μετατραπεί σε μία από τις τρεις κορυφαίες βιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρονικών στον πλανήτη. Η Γερμανία είναι η κορυφαία δύναμη στον τομέα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, χάρη, κυρίως, στα γενναία κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση της χώρας.

«Η κοινοπραξία με την Conergy προσφέρει στην μια μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσει τη στροφή και μια αποφασιστική είσοδο στην βιομηχανία ηλιακών συσσωρευτών έχοντας ως συνέταιρο μια από τις κορυφαίες εταιρείες της δευτερογενούς αγοράς», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο νοτιοκορεατικός όμιλος. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της LG, Nαμ Γιουνγκ, δήλωσε, τον προηγούμενο Μάιο, πως η εταιρεία του επιθυμούσε να εισέλθει στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και πως μελετούσε πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της πραγματοποίησης μιας εξαγοράς.  

Η Conergy, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, αποφάσισε να απεμπλακεί σταδιακά από τις μη κύριες δραστηριότητές της προκειμένου να επικεντρωθεί στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Προ ημερών, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως πούλησε τον βραχίονά της κατασκευής αεροστροβίλων (χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιολικής ενέργειας) στην Warburg Pincus, το αμερικανικό private equity.

«Αυτή η στρατηγική συμμαχία θα μας βοηθήσει περισσότερο στην προσπάθειά μας να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους παρόχους φωτοβολταϊκών συστημάτων στην αγορά», δήλωσε ο Ντίτερ Άμερ, ο διευθύνων σύμβουλος της f Conergy.

«Αυτό σημαίνει, επίσης, πως θα προωθήσουμε καλύτερα το πρόγραμμα επανευθυγράμμισης, επικεντρώνοντας περισσότερο την προσοχή μας στις δραστηριότητες στη δευτερογενή αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.        
Η γερμανική εταιρεία θα διατηρήσει το 25% των μετοχών στο εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών module plant , στην περιοχή της Φρανκφούρτης, το οποίο βρίσκεται στη φάση του ramp-up.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η επένδυση είναι θετικό βήμα για την LG, επισημαίνοντας τις προοπτικές υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Το Samsung Economic
Research Institute προέβλεψε, προσφάτως, πως η αξία της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από ηλιακούς συσσωρευτές, θα αυξηθεί στα 36 δισ. δολάρια, έως το 2010, από 15 δισ. δολάρια το 2005.

Η κίνηση είναι πιθανό να δημιουργήσει μια σειρά διασυνοριακών εξαγορών από νοτιοκορεάτικους ομίλους ηλεκτρονικών, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές. Έχοντας τραυματικές εμπειρίες από τις αρχικές απόπειρές της να επενδύσει σε υπεράκτιες εταιρείες, στη διάρκεια των δεκαετιών του ΄80 και του ΄90  - η LG εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία κατασκευής συσκευών τηλεόρασης, Zenith, το 1995 in 1995 -, οι εταιρείες της Νότιας Κορέας εμφανίζονταν πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά στα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, στο εξωτερικό.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει να υπερηφανεύεται πως διαθέτει περισσότερο από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλιακής ενέργειας, στον πλανήτη, χάρη στις ισχυρές επιδοτήσεις στον τομέα. Η κυβέρνηση παρέχει, στα νοικοκυριά της χώρας που διαθέτουν ηλιακούς συσσωρευτές, ένα πάγιο εισόδημα για 20 χρόνια, από τον ηλεκτρισμό που πωλούν στο εθνικό δίκτυο.

Η βιομηχανία ηλιακών συσσωρευτών, που απασχολεί 60.000 εργαζόμενους, εκτιμάται πως θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών, της τάξης των 13 δισ. ευρώ έως το 2010, από 7 δισ. ευρώ που είχε παράγει το περασμένο έτος.

Η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών κυψελών στην υφήλιο, ελέγχοντας το 20% της παγκόσμιας αγοράς, με την Κίνα να ελέγχει ποσοστό που ανέρχεται στο 28%.

Ειδήμονες προβλέπουν πω ς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύπτει το 30% των ενεργειακών αναγκών στην Γερμανία, από λιγότερο του 1% σήμερα.

(Financial Times, 12/9/ 2008)