Η ταχύτητα με την οποία σφραγίστηκε το πεπρωμένο της Constellation Energy, κατέλαβε εξ απήνης πολύ κόσμο, ωστόσο, περισσότερο από όλους τον Πιερ Γκατονέ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Électricité de France. Ήλπιζε ως και χθες (18/9) ότι θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να προχωρήσει στην «ένεση» των 500 εκατ. δολαρίων με αποδέκτη την ενεργειακή εταιρεία που προσδοκά ότι θα γίνει το προγεφύρωμα που θα του επιτρέψει να εισχωρήσει στην αγορά πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ταχύτητα με την οποία σφραγίστηκε το πεπρωμένο της Constellation Energy, κατέλαβε εξ απήνης πολύ κόσμο, ωστόσο, περισσότερο από όλους τον Πιερ Γκατονέ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Électricité de France.  

Ήλπιζε ως και χθες (18/9) ότι θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να προχωρήσει στην «ένεση» των 500 εκατ. δολαρίων με αποδέκτη την ενεργειακή εταιρεία που προσδοκά ότι θα γίνει το προγεφύρωμα που θα του επιτρέψει να εισχωρήσει στην αγορά πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ. Ήταν δύσκολο να πείσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανυπομονησίας με τις χρονοβόρες προσπάθειες του γαλλικού ομίλου να εξαγοράσει την βρετανική
British Energy, έναντι 15 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο, η ομάδα συνεργατών του κ. Γκατονέ εργάστηκε ακατάπαυστα για να προετοιμάσει την πρόταση που θα υπέβαλε ενώπιον ενός έντονα διχασμένου διοικητικού συμβουλίου. Τελικά, η απόφαση δεν έγινε δυνατό να ληφθεί έγκαιρα και ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Αμερικανός κροίσος των επενδύσεων, έκλεισε συμφωνία με την Constellation, που προσδοκά να γίνει μια από τις κυρίαρχες εταιρείες στο νέο χάρτη του κόσμου της πυρηνικής ενέργειας που χαράσσεται, ήδη, στην Βόρεια Αμερική.  

Η Constellation, η οποία ισχυρίζεται πως είναι η κορυφαία πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, διαθέτει χαρτοφυλάκιο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού ανά τη χώρα που λειτουργούν με  ια σειρά διαφορετικά καύσιμα, όπως είναι ο άνθρακας και η βιομάζα. Ωστόσο, η προσοχή της εταιρείας είναι στραμμένη, ιδιαίτερα, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μέσω της οποίας παρήγαγε, πέρυσι, το 61% από τα συνολικώς, 8.700 ΜW της ισχύος της.

Ο όμιλος διαθέτει σε λειτουργία, πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε τρία εργοστάσια. Έχει καταθέσει αίτηση για να την παραχωρηθούν άδειες λειτουργίας για άλλες δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς οι αντιρρήσεις για την προώθηση της ατομικής ενέργειας στις ΗΠΑ, άρχισαν να δείχνουν ενδείξεις κάμψης από το περασμένο έτος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Zogby Interactive, το 67% του πληθυσμού τάσσεται, τώρα, υπέρ της κατασκευής νέων ατομικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η πανίσχυρη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας κατάφερε να εντοπίσει αμέσως την προοπτική που πρόσφερε αυτή η μεταστροφή της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 45% έως το 2030 και η παραγωγική ικανότητα είναι μειωμένη.

Τόσο η Areva, ο όμιλος πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, όσο και η EDF επέλεξαν την Constellation ως βασικό εταίρο τους για να δημιουργήσουν το αναγκαίο προγεφύρωμα για την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά.

Η EDF έχει εξαγοράσει μερίδιο μετοχών ύψους 9,51% στον αμερικανικό όμιλο και έχει δεσμευτεί να επενδύσει 625 εκατ. δολάρια, στην κοινοπραξία Unistar, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50%, που σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος για λογαριασμό της Areva.

Επομένως, η είδηση για τα δεινά που αντιμετώπιζε η Constellation, προκάλεσε την αφύπνιση της διοίκησης της EDF.

Η Constellation υπήρξε ένα από τα «αστέρια» στην πρόσφατη στρατηγική επέκτασης δραστηριοτήτων της EDFη οποία, το τελευταίο έτος, αντιμετώπισε προβλήματα με την είσοδό της στις αγορές της Ισπανίας και του Βελγίου. Αν και μόνον ένα ποσοστό της τάξης του σχεδόν 50%, από το συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της, των 60 δισ. ευρώ προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητές της, η μερίδα του λέοντος των κερδών της εξακολουθεί να παράγεται από τις εγχώριες δραστηριότητές τη, όπου, ωστόσο, οι προοπτικές για περαιτέρω  ανάπτυξη είναι περιορισμένες.

Αναλυτής που εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει ανώνυμος, είπε πως θα προτιμούσε, η EDF να κινηθεί ταχέως για την εξαγορά της Constellation , της οποίας η μετοχή είχε καταρρεύσει από το περασμένο έτος, αντί να προωθήσει τα σχέδια για την επίτευξη του deal με την British Energy, συμφωνία που θα ανακοινωθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η προσφορά για την βρετανική εταιρεία «θα είναι δαπανηρή και τα στοιχεία ενεργητικού δεν είναι πρώτης ποιότητας», είπε ο ίδιος.

Πάντως, στελέχη του γαλλικού ομίλου εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως οι φιλοδοξίες της EDF για δυναμική είσοδό της στην αμερικανική αγορά δεν πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά, εξαιτίας της τροπής που πήρε η υπόθεση της Constellation.

Η MidAmerican Energy Holdings, συμφερόντων του κ. Μπάφετ, ανακοίνωσε πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει μια στρατηγική συνεργασία με την EDF. «Έχουμε μια κοινοπραξία και μια βιομηχανική συμφωνία», δήλωσε στέλεχος της EDF.

(Financial Times, 19/9/2008)