Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πατήρ Βασίλειος (Γοντικάκης) απ’ το Άγιον Όρος, όταν ρωτήθηκε, ‘Γέροντα, πώς τα πάμε’; Απήντησε με το σιβυλλικό και διφορούμενο: «Δυστυχώς, πάμε καλά… Δια της απωλείας, ευρισκόμεθα εις θέσιν νέας προσκτήσεως», συνέχισε ο Αρχιμανδρίτης, στην  Ιερά Μονή των Ιβήρων, προ-ηγούμενος, καθώς το 2005 παρητήθη.

 «Ευλογημένος είναι ο Έλλην, χριστιανός, ορθόδοξος και το Άγιον Όρος, το επιζών θαύμα επί χίλια χρόνια»!...

Στα 88 του έτη ζωής, ο π. Βασίλειος, ακμαίος κι εύβουλος, γράφει ακατάπαυστα. Λέγει:

-«Το γράψιμο, είναι μία συνέπεια. Όπως το αποτύπωμα, που αφήνει ο γυμνοσάλιαγκος που σέρνεται στη γη».

Στο πρόσφατο βιβλίο του «Αποτυπώματα»(*) που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ι.Μ. Ιβήρων, υποστηρίζει : «Για την αλήθεια, όλα είναι ευλογία και η τελική καταδίκη, έκρηξη ζωής». Πρότυπα του,  ο Ηράκλειτος, ο Σωκράτης, με τον Νίτσε και ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος. «Προτιμώ μία φράσι ενός βιβλίου παρά μιά σειρά τόμων» γράφει, όπως: «Οι μετά λόγου βιώσαντες χριστιανοί εισί, κάν άθεοι ενομίσθησαν, οίον εν Έλλησι, Σωκράτης και Ηράκλειτος και οι όμοιοι αυτοίς».

«Το ζήτημα  είναι να βρεις την μία θέσι όπου όλα σε βοηθούν και δεν παραπονείσαι για τίποτα» λέγει ο π. Βασίλειος και τα λόγια του έχουν αντιστοιχία στην νεοελληνική πραγματικότητα.

Όλα άρχισαν το 1974, όταν το  Άγιον Όρος (ΑΟ) αντιμετώπιζε την παρακμή. Ήλθαν τότε νέοι μοναχοί από παντού, κι απ’ την αλωθείσα Κύπρον, και επέφεραν την αναγέννηση. Με το γραφείο ΚΕΔΑΚ (**), που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμαλής στη Θεσσαλονίκη, τους πόρους από την ΕΖΕΣ(***) και το 1981 με τα χρήματα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κρατικό προϋπολογισμό που χρηματοδότησαν τα έργα αναστηλώσεως των είκοσι Ι. Μονών του ΑΟ.

Σήμερα, το ΑΟ σφύζει από ζωή. Χιλιάδες οι προσκυνητές απ’ όλες τις χώρες και θρησκείες το επισκέπτονται, μορφωμένοι ιερομόναχοι επανδρώνουν τα μοναστήρια και τις Σκήτες. Ικανοί και δραστήριοι ηγούμενοι διοικούν τις Ι. Μονές - όλες πια Κοινόβιες. Σύγχρονοι πνευματικοί καθοδηγούν το πλήρωμα της Αγιορειτικής  κοινότητας προς ένα καλύτερο μέλλον.     

Ερανίσματα απ’ το ποιητικό πόνημα του πατρός Βαλίλειου:

  • «Υπάρχει μία ασταμάτητη πορεία και πρόοδος, ως αμφίδρομη κίνησι που χαρίζει τη χαρά της συναντήσεως και του ξεκινήματος.»
  • «Ενώ τα πράγματα φαίνονται ταραγμένα και ζοφερά, ζώντας εν Χριστώ, τα βλέπεις κατά βάθος φωτισμένα και καθαρά». 
  • «Δεν πίνεις από στάσιμα νερά απόψεων που σ’ αφήνουν διψασμένο και άρρωστο, αλλά ζωογονείσαι από τα ρεύματα των αενάων εμπνεύσεων  που σε κάνουν «πηγή ύδατος ζώντος». 
  • « Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται. Νέα μέσα κάνουν πιο εύκολη τη διακίνηση ιδεών ανθρώπων και πραγμάτων. Ενώ η ευκολία γίνεται ευχάριστα δεκτή και μπορεί να προσφέρει πολλά, τα ατίμητα που σώζουν τον άνθρωπο κερδίζονται πάντοτε με πολύ πόνο και κόπο».
  • «Η αιμορροούσα ομολογία δεν καυχιέται για κατορθώματα που πέτυχε, αλλά συστέλλεται με δέος για τη δωρεά που δέχθηκε».

Χρήσιμα λόγια για τους εξουσιαστές αλλά θα επανέλθουμε στο νέο βιβλίο του πατρός Βασιλείου που είναι και πολυτονικό.

 

(*) Εκδ: ISBN 978-618-81968-5-8 ,σελ. 158. Τυπώθη τον Μάρτιο 2024 από Γραφικές Τέχνες Αθανασίου Αλτιντζή , στη Θεσσαλονίκη.

(**) Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

(***) Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών που προηγήθη της ΕΕ στα δοσίματα στο ΑΟ.