Πρόγραμμα κατασκευής επτά φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ελλάδα υλοποιεί η Eco Energia A.E., ενώ η αδελφή εταιρεία Mηχανοδομική Α.Ε., με τη θυγατρική της στη Βουλγαρία, ακολουθεί το ίδιο πλάνο ανάπτυξης στις ΑΠΕ, για τη δημιουργία πιλοτικής φωτοβολταϊκής μονάδας στην Nτούμπνιτσα, ισχύος 100 kwp και ύψους επένδυσης 400.000 ευρώ και πλέον.

Πρόγραμμα κατασκευής επτά φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ελλάδα υλοποιεί η Eco Energia A.E., ενώ η αδελφή εταιρεία Mηχανοδομική Α.Ε., με τη θυγατρική της στη Βουλγαρία, ακολουθεί το ίδιο πλάνο ανάπτυξης στις ΑΠΕ, για τη δημιουργία πιλοτικής φωτοβολταϊκής μονάδας στην Nτούμπνιτσα, ισχύος 100 kwp και ύψους επένδυσης 400.000 ευρώ και πλέον.

Όπως είπε στη «Ν» ο βασικός μέτοχος των Μηχανοδομική Α.Ε. και Eco Energia A.E., Ιωάννης Τιτάκης, η Μηχανοδομική Βουλγαρίας έχει υποβάλει αίτηση έγκρισης του ανωτέρω επενδυτικού σχεδίου από τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας, η οποία αναμένεται στο εξής, στο πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών και κατευθύνσεων, να υποστηρίξει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Eco Energia A.E. ιδρύθηκε το 2006 από τη Μηχανοδομική Α.Ε. και τη Mechatron ABEE (50%-50%). Είναι τεχνική εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικών έργων, με εξειδίκευση στις ολοκληρωμένες κατασκευές συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και άλλες ΑΠΕ. Η εταιρεία έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης, με δυνατότητα να εκτελεί έργα σε όλη την Ελλάδα. Αλλωστε, όπως είπε στη «Ν» ο κ. Τιτάκης, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις για την υπογραφή συμβάσεων έργων αρκετών MW σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της Eco Energia, στις 8/11, συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ στη περιοχή του Κιλκίς και ο δεύτερος από τους επτά φωτοβολταϊκούς σταθμούς που κατασκευάζει η εταιρεία, ισχύος έκαστος 100 kwp. O σταθμός ανήκει στην εταιρεία Ι. Τιτάκης - Ξ. Μπουλάρης & Σία Ε.Ε., είναι, όπως και ο πρώτος, εγκατεστημένος στην Αγία Κυριακή του δήμου Χέρσου νομού Κιλκίς, έχει δε ενισχυθεί με επιχορήγηση 50% από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004.

Η κατασκευή έχει γίνει με το σύστημα παρακολούθησης ηλίου (tracker) δύο αξόνων ΑΤΛΑΣ 100, της Μechatron ΑΒΕΕ.

H παραγωγή ενέργειας, που καταγράφεται καθημερινά και από τους δύο σταθμούς, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα τοποθέτησης συστημάτων παρακολούθησης του ηλίου σε κάθε φωτοβολταϊκό σταθμό.

H Εco Energia συνεχίζει την κατασκευή άλλων πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι ολοκληρώνονται και παραδίδονται στις εταιρείες - πελάτες, με ρυθμό ένας ανά 15 ημέρες. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των επόμενων τριών, όπου αναμένεται να συνδεθούν με την ΔΕΗ εντός Οκτωβρίου, ενώ οι υπόλοιποι δύο αναμένεται να συνδεθούν εντός Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Mηχανοδομική Α.Ε., που μετέχει στην Eco Energia, είναι τεχνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πολυετή εμπειρία στις σύμμεικτες και μεταλλικές κατασκευές. Η Μηχανοδομική, πριν από ενάμιση χρόνο, προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ έχει ήδη κατασκευάσει έργα στη Ρουμανία, για επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.

Η θυγατρική της Βουλγαρίας αρχίζει τη δραστηριοποίησή της στη χώρα με έργα ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η Μηχανοδομική έχει και τη θυγατρική AICO, η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις βιομηχανικών μονάδων.

Όσον αφορά τη Mechatron ABEE, η εταιρεία που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, ξεκίνησε το 2000 σαν spin off και ασχολείται με την ανάπτυξη και υλοποίηση προϊόντων και εφαρμογών, που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία, από τους κλάδους της Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Προγραμματισμού. Σήμερα, η Mechatron έχει τμήματα βιομηχανικών συστημάτων και αυτοματοποίησης, ηλεκτρονικών προϊόντων, κατασκευής ενεργειακών συστημάτων, ενώ στις εγκαταστάσεις της παράγεται και η ανεμογεννήτρια «Αλκυονίς 1300».

Στο σύνολο του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τιτάκη, τόσο η Εco Energia όσο και η Μηχανοδομική, θα έχουν τζίρο περί τα 4 εκατ. ευρώ έκαστη.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 22/09/2008)